Giftige stoffen

Bemanning geëvacueerd van brandend containerschip Canada

25 oktober 2021 01:33 Aangepast: 25 oktober 2021 08:00
Het containerschip voor de kust van Canada Beeld © ANP

Zestien bemanningsleden zijn geëvacueerd van een brandend containerschip voor de kust van Canada. Afgelopen weekend brak er brand uit in containers op het schip, waarbij ook giftige gassen vrijkwamen. Er zijn tientallen containers van het schip gevallen, maar de brand lijkt inmiddels gedoofd.

Het schip MV Zim Kingston ligt voor anker op enkele kilometers van de Canadese westkust, bij de ingang van de Straat van Juan de Fuca. Dat is de zeeroute die leidt naar de havens van het Canadese Vancouver en het Amerikaanse Seattle.

Onstuimig weer

Het containerschip had de lading in de haven van Vancouver moeten lossen maar kwam in de problemen door onstuimig weer. Dit weekend werd er brand ontdekt in zeecontainers.

De kustwacht kon het vuur moeilijk onder controle krijgen omdat er chemicaliën aan boord zijn. "Het vuur met water bestrijden is hier geen optie", liet een woordvoerder weten. 

Volgens de Canadese kustwacht smeult het vuur nog na, maar zijn de vlammen inmiddels gedoofd. Blusboten houden het schip nat om te voorkomen dat de brand opnieuw oplaait.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Binnenvaartschipper Daniël aan ramp ontsnapt: dodelijk gas aan boord

De kustwacht stelde gisteren een veiligheidszonde van anderhalve kilometer rondom het schip in. Later werd besloten die zone te verdubbelen: er mag nu niemand meer in een straal van drie kilometer rondom het schip komen.

De containers die van het schip vielen worden door de kustwacht gevolgd omdat ze een bedreiging voor de zeevaart vormen. 

Schadelijk voor milieu 

In een deel van de containers zit ruim 50 ton chemische producten die gebruikt worden in de mijnbouw. De stoffen zouden schadelijk zijn voor het milieu en gevaarlijk voor mensen. Toch is er volgens de kustwacht 'geen gevaar' voor de Canadese westkust.

Aan boord van het schip bevinden zich nog enkele bemanningsleden om de bluswerkzaamheden in goede banen te leiden. De reder van het schip, Danaos Shipping, liet gisteravond weten dat gewerkt wordt om de geëvacueerde bemanningsleden terug aan boord te brengen. Er is niemand gewond geraakt.

Het schip ligt enkele kilometers van de kust. Het schip ligt enkele kilometers van de kust.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore