Beloning: drie miljard pesos

Leider beruchte drugsbende opgepakt in jungle Colombia

24 oktober 2021 13:37 Aangepast: 24 oktober 2021 14:13
Leden van het Colombiaanse leger en politie met de meest gezochte drugsbaron Dairo Antonio Usuga. Beeld © ANP

De politie en het leger van Colombia hebben gisteren tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt in zijn schuilplaats in de jungle. Het land had een beloning van drie miljard pesos (ruim 680.000 euro) op het hoofd van Dairo Antonio Usuga gezet, ook bekend als Otoniel.

Ook de Verenigde Staten wilden hem graag gevangennemen en loofden eerder een beloning van 5 miljoen dollar (4,3 miljoen euro) uit voor informatie over zijn verblijfplaats.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tanja Nijmeijer weg bij voormalige guerrillabeweging: 'Past niet meer bij mij'

De Colombiaanse president Ivan Duque vergeleek de arrestatie van Otoniel met de val van Pablo Escobar, de leider van het Medellín-kartel die in 1993 werd doodgeschoten door de politie. "We zaten al zeven jaar achter hem aan", zei generaal Fernando Navarro, hoofd van het Colombiaanse leger over Duque.

Linkse guerrilla en paramilitair

De 50-jarige Otoniel werd de leider van Clan del Golfo na een periode actief te zijn geweest als linkse guerrilla en later paramilitair. De bende, die bestaat uit 1200 gewapende leden - van wie de meeste voormalige extreemrechtse paramilitairen -, is aanwezig in tien van de 32 provincies van Colombia. Naast drugshandel zouden ze ook betrokken zijn bij illegale mijnbouw.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Negen militairen omgekomen bij helikopterongeluk in Colombia

Op de vlucht

De Colombiaanse autoriteiten begonnen in 2016 een operatie tegen hem. Tientallen bendeleden werden gedood of gevangengenomen en de overheid pakte hem financieel aan. Sindsdien is Otoniel op de vlucht, zegt de politie. De bendeleider kondigde in 2017 in een videoboodschap aan zichzelf aan te geven, maar zover kwam het nooit.

In maart dit jaar arresteerden de Colombiaanse politie en de Amerikaanse drugsopsporingsdienst DEA zijn zus, Johana Usuga. Zij werd uitgeleverd aan de VS om daar terecht te staan voor drugshandel en het witwassen van geld.

Bekijk ook: raften met oud-Farc-rebellen in Colombia

In 2017 werd de Colombiaanse rebellenbeweging FARC opgeheven. Een groot gedeelte van de rebellen ging weer terug naar hun dorpen en familie, maar zo'n 5000 rebellen bleven achter. Zij gaven een jaar later, in 2018, toeristen les in wildwaterraften.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore