'Zinloze escalatie'

Kamerleden over uitzetting ambassadeurs: 'Turkije op ramkoers'

23 oktober 2021 21:34 Aangepast: 24 oktober 2021 09:17
Erdogan Beeld © EPA

Kamerleden reageren boos op de oproep van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om ambassadeurs van tien landen, waaronder Nederland, uit te zetten. Hij is daarmee volgens PvdA'er Kati Piri 'op ramkoers' en volgens CDA'er Agnes Mulders is het een 'totaal onaanvaardbare daad'

Eerder vandaag zei Erdogan onder andere de Nederlandse ambassadeur tot persona non grata te willen verklaren, om haar vervolgens het land uit te zetten. Het is een reactie op een verklaring die de tien ambassadeurs samen opstelden. Daarin riepen zij op om de Turkse zakenman en filantroop Osman Kavala op vrije voeten te stellen. Ook de Nederlandse ambassadeur, Marjanne de Kwaasteniet, ondertekende de verklaring.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkije wil Nederlandse ambassadeur en negen anderen uitzetten

Volgens VVD-buitenlandwoordvoerder Ruben Brekelmans toont Erdogan met de stap 'weer eens zijn ware gezicht'. Brekelmans noemt het Turkse besluit op Twitter 'een belachelijke daad en zinloze escalatie'. Tom van der Lee (GroenLinks) noemt het 'een bizar besluit van Erdogan'. Hij vindt een 'gepaste reactie' nodig.

'De kluts kwijt'

De Turkse president is 'de kluts kwijt en lijkt een sultan richting seniliteit', twitterde Derk Jan Eppink (JA21). "Mensen opsluiten omdat ze protesteren en bij kritiek daarover ambassadeurs uitzetten. Het past allemaal in de verwerpelijke werkwijze van Erdogan", vindt Jasper van Dijk van de SP.

De ambassadeurs brachten de verklaring maandag naar buiten op de vierde verjaardag van Kavala's detentie. Hij is niet veroordeeld en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde eind 2019 al dat Kavala onmiddellijk zou moeten worden vrijgelaten.

'De wereld op zijn kop'

Sjoerd Sjoerdsma (D66) zegt dat de Nederlandse ambassadeur terecht heeft gewezen op de uitspraak van het Europees Hof dat Kavala moet worden vrijgelaten. "Dat Turkije de Nederlandse ambassadeur uitzet, omdat zij handelde in lijn met de uitspraak van dat hof, is de wereld op zijn kop."

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt nog geen officiële bevestiging van uitwijzing te hebben ontvangen. "We hebben kennisgenomen van de uitspraken van de Turkse president Erdogan vandaag. Momenteel hebben wij geen officiële bevestiging dat Turkije de Nederlandse ambassadeur zal uitzetten. We zijn in afwachting van communicatie van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken over deze kwestie", zegt een woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore