Diplomatieke rel

Turkije wil Nederlandse ambassadeur en negen anderen uitzetten

23 oktober 2021 16:31 Aangepast: 23 oktober 2021 20:37
Marjanne de Kwaasteniet is de Nederlandse ambassadeur in Turkije. Beeld © ANP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil de ambassadeur van Nederland en negen andere ambassadeurs het land uitzetten, nadat zij eerder deze week de president opriepen om bekende zakenman en filantroop Osman Kavala vrij te laten.

"Ik heb onze minister van Buitenlandse Zaken opdracht gegeven om zo snel mogelijk af te handelen dat deze tien ambassadeurs tot persona non grata worden verklaard", zegt Erdogan. Hij vindt hun gedrag onfatsoenlijk. Als een diplomaat uit de gratie is, besluit het betrokken land vaak zelf deze persoon terug te roepen.

Naast Nederlandse ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet, gaat het om de ambassadeurs van Canada, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland.

De tien ambassadeurs stelden een gezamenlijke verklaring op waarin ze het opnamen voor Osman Kavala (64). Hij zit inmiddels vier jaar zonder veroordeling in de gevangenis. Volgens de autoriteiten wil hij Turkije destabiliseren. Vorig jaar werd hij, na een eis van levenslang, vrijgesproken van het financieren van protesten tegen de regering in 2013. Er volgde direct een aanklacht voor betrokkenheid bij de verijdelde coup in 2016. Hij moet zeker tot eind november in de gevangenis blijven, besloot een rechtbank begin deze maand.

'Onacceptabel'

Turkije had afgelopen dagen al gedreigd de Nederlandse ambassadeur en de negen anderen uit te wijzen in de hoogopgelopen rel over de gevangen Turkse activist. Erdogan zei toen 'dat we het ons niet kunnen veroorloven' deze ambassadeurs in Turkije te hebben.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken had de verklaring over Kavala meteen 'onacceptabel' genoemd. De ambassadeurs werden op het matje geroepen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rapper Murda terug in Nederland na strafeis in Turkije

Ministerie heeft nog geen bevestiging:

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt nog geen officiële bevestiging van uitwijzing te hebben ontvangen. "We hebben kennisgenomen van de uitspraken van de Turkse president Erdogan vandaag. Momenteel hebben wij geen officiële bevestiging dat Turkije de Nederlandse ambassadeur zal uitzetten. We zijn in afwachting van communicatie van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken over deze kwestie", zegt een woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore