'Drie keer zo hoog'

Coronacijfers Rusland in werkelijkheid nóg hoger: 'Bedacht om ons voor te liegen'

23 oktober 2021 16:14 Aangepast: 07 november 2021 15:46
Een intensive care in Moskou. Beeld © AFP

De ziekenhuizen liggen al maanden vol, en het aantal nieuwe coronadoden in Rusland blijft dagelijks records breken. In werkelijkheid zijn de Russische coronacijfers zelfs nog veel hoger dan wordt beweerd. "We hebben een half miljoen mensen verloren door leugens die van bovenaf komen", zegt Russisch statisticus Alexey Raksha.

Volgens de naar buiten gebrachte cijfers staat het aantal coronadoden in Rusland nu op zo'n 230.000. De afgelopen 24 uur zijn er 1075 nieuwe coronadoden gemeld. Dat is voor de vijfde dag op rij een recordaantal sinds het begin van de pandemie.

Maar, die cijfers geven een vertekend beeld. Russisch statisticus Alexey Raksha houdt data bij over de coronacrisis en zegt dat het aantal doden in werkelijkheid drie keer hoger ligt dan nu wordt beweerd. Zo zouden er niet rond de duizend doden per dag zijn, maar rond de drieduizend.

'Eind van jaar één miljoen doden'

Nationaal statistiekbureau Rosstat meldde begin oktober dat de oversterfte in Rusland van de coronacrisis al op meer dan 660.000 ligt. Dat betekent dat er 660.000 meer mensen zijn overleden dan er normaal in die periode overlijden. Rusland heeft één van de hoogste percentages oversterfte ter wereld, schrijft The Moscow Times

Rond het eind van het jaar zal Rusland volgens statisticus Raksha de één miljoen coronadoden halen. "De overheidsinstanties die de coronacijfers publiceren zijn speciaal bedacht om te liegen. Het zijn leugenorganen", zegt Raksha tegen RTL Nieuws. "Ik raad niemand aan om hun cijfers te gebruiken. Vergeet ze, zet ze uit je hoofd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rusland bezwijkt onder tweede golf: coronadoden in vuilniszakken

Raksha let op de oversterfte in zijn land, en houdt daarnaast bij wat voor coronagerelateerde termen Russen invoeren in het zoeksysteem Yandex, een soort Russische variant van Google. Op basis daarvan maakt hij een inschatting van de werkelijke cijfers.

'Zo ontwikkelt een pandemie zich niet'

Zo ziet hij dat de officiële cijfers die door de autoriteiten bekend worden gemaakt niet deugen. "Er zijn geen schommelingen tussen weekenden en werkdagen. De cijfers zijn veel te vloeiend. Dat is al een teken dat de cijfers worden gemaskeerd. In sommige regio's zijn de coronagrafieken volledig plat. Zo ontwikkelt een pandemie zich niet."

Als iemand komt te overlijden, wordt het coronavirus vaak niet als doodsoorzaak genoemd. "Ze doen een autopsie om te kijken welk orgaan precies uitviel. Heel vaak wordt dát als doodsoorzaak opgeschreven. Het coronavirus wordt er af en toe bij vermeld, maar soms ook helemaal niet."

Bekijk ook: Russen vertrouwen eigen coronavaccin niet

In Rusland hadden ze eerste corona-vaccin ter wereld, maar voor veel Russen voelde het nog niet als een opluchting. De massale inentingscampagne zorgde voor wantrouwen.

Het resultaat zijn onjuiste coronacijfers. "Als ze niet tegen ons hadden gelogen, hadden we geen honderdduizenden doden gehad, maar minstens de helft minder. Dat is de prijs van de leugen", zegt Raksha. 

Maar waarom doen de autoriteiten dat? "De lokale bestuurders hebben een direct belang om de cijfers mooier te maken", zegt Raksha. "Ze hebben er de volledige controle over. Ze hebben dus zowel de controle als de verantwoordelijkheid."

Zo min mogelijk maatregelen

Ook Rusland-correspondent Eva Hartog denkt dat het zeer waarschijnlijk is dat de werkelijkheid wordt verbloemd. "Als je slechte coronacijfers hebt in jouw regio, dan ben je een slecht leider. Iedereen probeert een wit voetje te halen bij Poetin."

"Als je hoge coronacijfers hebt, impliceert dat bovendien dat je er iets aan moet doen. Dat willen ze niet, ze willen zo min mogelijk maatregelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Liever Pfizer dan Spoetnik: Russen op vaccintrip naar buitenland

In Rusland zijn de afgelopen maanden nauwelijks maatregelen afgekondigd. "Een lockdown is voor Rusland een enorme economische klap", zegt Hartog. "Het verschil met Nederland is dat bedrijven in Rusland niet gecompenseerd worden. De autoriteiten willen niet dat de hele economie stil komt te liggen. Ze zijn bereid om daar een menselijke prijs voor te betalen."

Ook het beeld dat de buitenwereld van Rusland heeft speelt een rol. "Rusland wil niet het land zijn met de slechte coronacijfers. President Poetin heeft begin vorig jaar al eens geroepen dat ze corona hebben overwonnen. Het is vernederend om ineens te bekennen dat het niet zo is."

Nep-vaccinatiebewijzen

En dan heb je nog de lage vaccinatiegraad. In Rusland is nu zo'n 35 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Maar ook dat percentage ligt waarschijnlijk lager.

"De markt in nep-vaccinatiebewijzen floreert en daar werken ook artsen aan mee", zegt Hartog. "Er zijn artsen die een nep vaccinatiebewijs meegeven, en de inhoud van het vaccin leegspuiten in de gootsteen. Dan is het vaccin ook zogenaamd gebruikt."

De vraag naar een vaccin is sowieso niet erg groot in Rusland. "Het wantrouwen richting de overheid is heel groot. Als mensen wordt gezegd dat ze iets moeten doen, dan willen ze daar onderuit komen. Dat geldt ook voor de gezondheidszorg", zegt Hartog. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaccinatiekloof tussen Oost- en West-Europa: 'Wantrouwen zit heel diep'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore