Cameraregisseur omgekomen

Wapen van Baldwin zou al eerder zijn afgegaan: 'Enige dat ze wilden, was haasten, haasten, haasten'

23 oktober 2021 08:03 Aangepast: 23 oktober 2021 09:39
Beeld © Zuma Press

Het wapen waarmee acteur Alec Baldwin op een filmset in de Amerikaanse staat New Mexico de 42-jarige cameraregisseur Halyna Hutchins doodschoot, had eerder al schoten gelost zonder dat dat de bedoeling was.

Dat vertellen bronnen aan de de Los Angeles Times. Volgens de bronnen werden de standaard veiligheidsprotocollen rondom wapens in de filmindustrie niet zo nauw genomen op de set van de budgetwesternfilm Rust. Bekijk hier beelden van de filmset vlak na het ongeluk:

Tijdens opnames van de western Rust heeft acteur Alec Baldwin een dodelijk schot gelost in de Amerikaanse staat New Mexico.

Baldwin's stuntdubbel zou vorige week zaterdag twee schoten hebben gelost met het wapen waarvan hem verteld was dat het 'koud' was, jargon voor een wapen zonder munitie. "Hierop had een onderzoek moeten komen naar wat er was gebeurd", vertelt een lid van de filmploeg. "Er waren geen veiligheidsbijeenkomsten. Er was geen garantie dat het niet meer zou gebeuren. Het enige wat ze wilden was haasten, haasten, haasten."

Ook Baldwin kreeg te horen dat zijn wapen 'koud' was, voordat hij de trekker overhaalde. Er zaten zowel losse flodders als een echte kogel in het wapen, bleek na onderzoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alec Baldwin reageert op fataal incident filmset

Uren voordat Baldwin de vrouw doodschoot was een deel van de filmploeg van de set weggelopen uit protest tegen de arbeidsomstandigheden. Ze waren onder meer boos over de lange uren die ze moesten maken, het lange reizen en achterstallig salaris. Ook had iemand van de cameraploeg een klacht ingediend omdat de veiligheidsprotocollen niet strikt werden nageleefd.

Halyna Hutchins Halyna Hutchins

Geen aanklacht ingediend

"De veiligheid van onze cast en crew is de topprioriteit van Rust Productions en iedereen die bij het bedrijf betrokken is", zei Rust Movie Productions in een verklaring. "Hoewel we geen officiële klachten hebben ontvangen over de veiligheid van wapens of rekwisieten op de set, zulle we onze procedures intern evalueren terwijl de productie wordt stilgelegd."

Baldwin zelf zegt 'in shock' en 'verdrietig' te zijn om de dood van Hutchins. Hij zegt volledig mee te werken aan het onderzoek dat de politie heeft ingesteld naar aanleiding van het incident. Er is geen aanklacht tegen de acteur ingediend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore