Verklikt door de buren

Chinese 'prins van de piano' valt van zijn voetstuk na vermeend prostitueebezoek

22 oktober 2021 20:18 Aangepast: 22 oktober 2021 20:45
Li Yundi Beeld © ANP

Li Yundi, misschien wel de beroemdste pianist van China, is gisteren in zijn woonplaats Beijing gearresteerd omdat hij een prostituee zou hebben ingehuurd. De politie kwam in actie nadat buurtgenoten Li hadden verklikt. Aan een roemrijke carrière komt zo hoogstwaarschijnlijk een abrupt einde: het gedrag van Chinese sterren ligt steeds meer onder een vergrootglas.

De buren zagen Li (39), die bekendstaat als de Chinese 'Prins van de Piano', op vaste tijden met vermeende sekswerkers thuiskomen en belden de politie. Hoe de buren wisten dat het om prostitutie ging, is vooralsnog onduidelijk, maar voor de autoriteiten was het telefoontje genoeg aanleiding Li thuis op te wachten. Al snel werd duidelijk dat de vrouw die hem vergezelde vlak voor thuiskomst geld had ontvangen, stelde de politie.

Eenmaal op het bureau bekende Li schuld. Hem staat maximaal 15 dagen cel te wachten, maar dat zal niet zijn grootste zorg zijn. Zijn glansrijke carrière, die hem over de hele wereld voerde, is zo goed als zeker voorbij.

Voorbeeldfunctie

"Als je beroemd wilt zijn in China en veel geld wilt verdienen met optredens en sponsorcontracten, dan zul je je als modelburger moeten gedragen", zegt correspondent Roland Smid. Hij doelt op nieuw beleid waarmee amoreel gedrag van Chinezen met een voorbeeldfunctie aan banden wordt gelegd. Sterren moeten volgens de overheid positieve waarden uitstralen, en zich gedragen op een manier die de autoriteiten behaagt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afstandsbediening moet dansende oma's China stil krijgen

Doen ze dat niet, dan worden ze zonder pardon uit het collectieve geheugen gewist. Dat weten sinds kort ook de acteurs Zhao Wei en Zhang Zhehan. Zhao maakte zich schuldig aan belastingontduiking, terwijl Zhang een controversiële tempel in Japan bezocht. Beiden werden van het Chinese internet gewist: hun profielen op het populaire Weibo zijn niet meer te vinden, net als vele miljoenen berichten waarin hun namen voorkomen. In het China van nu geldt zero tolerance voor gevallen idolen, schrijft de staatskrant Global Times.

Sponsorcontracten belangrijk

Correspondent Smid legt uit dat zero tolerance meerdere dimensies heeft. "Deze idolen worden echt links en rechts geraakt. Zodra je persona non grata bent, wil geen bedrijf nog met je samenwerken. Terwijl dat voor veel bekendheden in China een belangrijke bron van inkomsten is. Als merk wil je in China graag een idool als ambassadeur. Dat helpt enorm als je bijvoorbeeld horloges, sneakers of dure winterjassen wilt verkopen. Maar als je in ongenade valt, weten diezelfde bedrijven niet hoe snel ze je moeten lozen."

Ook Li staat nu voor grote problemen. Er duiken al berichten op dat zijn hele gedaante uit een populaire realityshow gewist is, alsof hij nooit in het stuk voorkwam. Ook namen verschillende muziekorganisaties in China afstand van Li. De Chinese Associatie van Uitvoerende Kunsten riep zelfs op tot een boycot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

LinkedIn stopt in China: 'Elk bedrijf komt in spagaat: buig je met de regels of niet?'

Op Chinese sociale media is veel verontwaardiging over het gedrag van Li. Een enkeling vraagt zich af hoe het kan dat de buren zoveel wisten over het privéleven van de ster. "Zijn het soms spionnen?", vraagt een Weibo-gebruiker zich cynisch af.

Concertgebouw

Spiedende buren of niet: een glansrijke carrière lijkt voorbij. In 2000 won Li, als 18-jarige, het prestigieuze Chopin Concours in Warschau, Polen. Hij trad overal ter wereld op, zoals bijvoorbeeld in het Concertgebouw in Amsterdam.

Het valt te bezien of hij ooit nog voor volle zalen zal optreden. Smid: "Hier in China zal het gedaan zijn. Maar misschien heeft hij internationaal nog een kans. Er zijn landen in de wereld waar aan prostitutie minder zwaar wordt getild."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore