Afgezwakte verkiezingesbelofte

Luxemburgers mogen thuis wietplanten telen en oproken

22 oktober 2021 18:07 Aangepast: 22 oktober 2021 18:59
Archiefbeeld ter illustratie Beeld © ANP

Luxemburg gaat wietteelt op kleine schaal toestaan. Inwoners mogen binnenkort thuis vier cannabisplanten telen en de wiet thuis oproken, kondigde de regering vandaag aan.

Dat schrijft de krant Luxemburger Wort. De plannen gaan minder ver dan de regering eigenlijk van plan was. Na de verkiezingen kondigde de regering aan cannabis volledig te legaliseren, maar onder druk van de buurlanden is dat plan nu flink afgezwakt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als Nederland wietteelt legaliseert, levert dat ons 405 miljoen euro op

Teelt van grotere aantallen planten blijft verboden, net als het bezit van wiet in het openbaar. Daarvoor gaat de hoogte van de boetes wel omlaag: van 5000 naar 500 euro. De Luxemburgse regering zegt zich te blijven inzetten voor de volledige legalisering van wiet in het land. 

Verder dan in Nederland

Desalniettemin gaat Luxemburg ook hiermee verder dan Nederland, waar het wel strafbaar is om cannabisplanten in huis te hebben, ook als het maar een enkele is. Het Nederlandse gedoogbeleid houdt in dat bij zeer kleine hoeveelheden de teler geen boete krijgt en het Openbaar Ministerie er geen werk van maakt, maar de planten worden hier wel in beslag genomen. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore