Ga naar de inhoud
17 miljoen dollar losgeld

Bendeleider Haïti dreigt ontvoerde missionarissen te vermoorden

Politie op Haïti Beeld © ANP

De leider van de Haïtiaanse bende die twaalf Amerikaanse en Canadese missionarissen en vijf kinderen heeft ontvoerd, dreigt hen te vermoorden. Dat zegt hij in een filmpje dat rondgaat op sociale media.

In het filmpje is bendeleider Wilson Joseph te zien in een buitenwijk van Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Hij zegt: ''Ik zweer dat ik, als ik niet krijg waar ik om vraag, een kogel jaag door de hoofden van de Amerikanen.'' Om hem heen staan tientallen leden van zijn bende 400 Mawozo.

8 maanden oud

Joseph wil 17 miljoen dollar losgeld, 1 miljoen voor elke gijzelaar. Zijn bende ontvoerde de missionarissen zaterdag tijdens hun bezoek aan een weeshuis. Onder de ontvoerde mensen bevinden zich ook vijf kinderen, van wie de jongste slechts 8 maanden oud is.

Ontvoering
Lees ook:
Ontvoering en terreur, bendes grijpen de macht in Haïti: 'We vrezen voor ons leven'

In de video, die rondgaat op sociale media, uit de bendeleider ook bedreigingen naar de premier van Haïti en de politiechef. Joseph sprak hen toe: ''Jullie maken me aan het huilen. En ik huil tranen, maar ik zal jullie bloed laten huilen.''

Lijkkisten

Aan het einde van de video worden er vijf lijkkisten getoond, met daarin de lichamen van bendeleden. Die werden eerder deze maand vermoord tijdens een confrontatie van de bende met de politie.

Sinds de moord op president Jovenel Moïse is het aantal ontvoeringen gestegen in Haïti. Volgens Unicef zijn er dit jaar al 71 vrouwen en 30 kinderen ontvoerd in het land.

'Zeventien
Lees ook:
'Zeventien Amerikaanse missionarissen en hun gezinnen ontvoerd in Haïti'