Op punt van uitsterven

En toen was er nog maar één witte neushoorn over voor het fokprogramma

22 oktober 2021 12:57 Aangepast: 22 oktober 2021 13:53
Eén van de twee laatste noordelijke witte neushoorn op aarde, moeder Najin (32) Beeld © BioRescue / Instagram

Ze hebben alleen elkaar nog, moeder en dochter. Ze heten Najin en Fatu en zijn de enige twee noordelijke witte neushoorns op aarde. Wetenschappers halen eicellen bij ze weg, om te voorkomen dat de soort uitsterft. Met de moeder stoppen ze nu.

Het laatste mannetje overleed in 2018, dus op een natuurlijk manier voortplanten kan niet meer. De hoop is nu gevestigd op een kunstmatige bevruchting. Gelukkig zijn er ook spermacellen van twee mannetjes bewaard gebleven.

IVF

Wetenschappers van het Leibniz-instituut in Berlijn zijn er zo in geslaagd om 12 embryo's te creëren. Moeder en dochter, die in Kenia leven, zijn beide lichamelijk te zwak om zelf een kalfje op de wereld te zetten. Het idee is nu om deze embryo's in te brengen bij zuidelijke witte neushoorns.

Hoop op nieuwe kudde

In het team klinkt optimisme. Ze zijn overtuigd dat er uiteindelijk nieuwe kalfjes geboren zullen worden. De eerste over drie jaar, en in de twintig jaar die volgen moet de populatie uitgebreid worden naar een kudde die op zichzelf kan leven.

Volgens de wetenschappers was het ethisch niet meer verantwoord om bij de moeder eitjes weg te halen. Bovendien is Najin op leeftijd (32) en zijn er signalen dat ze ziek is. Alleen met dochter Fatu (21) gaan ze verder. Beiden worden 24 uur per dag bewaakt.

Bijna uitgestorven

Vijftig jaar geleden leefden nog een paar duizend noordelijke witte neushoorns in Centraal-Afrika, maar door stroperij staan ze nu op het punt van uitsterven. Alleen de wetenschap kan de noordelijke witte neushoorn, die trouwens grijs is, nog redden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voortleven noordelijke witte neushoorn dichterbij: eicellen succesvol bevrucht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore