2 doden, 3 gewonden

Nederlandse toerist gewond door schietpartij tussen Mexicaanse drugsbendes

22 oktober 2021 11:46 Aangepast: 22 oktober 2021 11:53
Beeld van toeristen op een strand in Cancùn Mexico ter illustratie. Beeld © Rodolfo Flores/Speed Media/Shutterstock

Bij een schietpartij in een café in Mexico zijn twee toeristen om het leven gekomen. Drie mensen raakten gewond, onder wie een Nederlander. De politie vermoedt dat de schietpartij is begonnen tussen leden van kleine rivaliserende drugsbendes.

De schietpartij vond plaats in een café in Tulum Pueblo, een badplaats 120 kilometer ten zuiden van Cancún aan de Caribische Zee. De streek wordt ook wel de Rivièra Maya genoemd.

In een café

De schietpartij gebeurde woensdagavond in een café waar de vijf slachtoffers op het terras aan het eten waren. Een Duitse en Indiase toerist overleefden het niet. Eén overleed vrijwel meteen en de ander even later in het ziekenhuis. De lichamen van de omgekomen toeristen worden gerepatrieerd naar hun landen van herkomst.

Een Nederlandse en twee Duitse toeristen zijn gewond in het ziekenhuis opgenomen. Hoe het nu met hen gaat is onbekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Journalisten in Mexico zijn leven niet zeker, drugskartels voeren aanvallen op

De burgemeester van Tulum Pueblo zei dat niets erop wijst dat de slachtoffers iets te maken hadden met de schutters. Eén van de daders raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht en aangehouden, meldden plaatselijke media.

Volgens de leider van het strafrechtelijk onderzoek heeft de gearresteerde verdachte al informatie verstrekt die zou kunnen leiden naar andere daders.

Langer te maken met geweld

De toeristenplaatsen Playa del Carmen en Tulum aan de Rivièra Maya hebben al langer te maken met geweld en onveiligheid. Criminelen maken zich daar schuldig aan drugshandel, afpersing, ontvoering en moord. De burgemeester van de badplaats, Marciano Dzul Caamal, veroordeelt het geweld. "Tegen inwoners van Tulum en de bezoekers herhaal ik dat veiligheid mijn prioriteit is."

Bekijk ook: Erik Mouthaan bij Mexicaanse grens: 'Kinderen komen in hun eentje, vaak in de nacht'

Het is een groeiende crisis aan de zuidgrens van de Verenigde Staten. In een maand tijd zijn al 100.000 vluchtelingen die grens overgestoken, het land in. Daar zitten ook veel jonge kinderen bij, die in hun eentje reizen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore