Verplichting

Biden zegt dat VS Taiwan zal verdedigen als China aanvalt

22 oktober 2021 10:53 Aangepast: 22 oktober 2021 13:39
Joe Biden tijdens de CNN Town Hall-meeting in Baltimore. Beeld © AFP

De Verenigde Staten zullen Taiwan verdedigen als dat land wordt aangevallen door China. De Amerikaanse president Joe Biden zei dat hij zich daartoe 'verplicht' voelt.

De uitspraak, die Biden deed tijdens een zogenoemde Town Hall-meeting van CNN, zou een teken zijn dat het Amerikaanse beleid aan het verschuiven is. In het verleden werd Taiwan wel geholpen bij het opbouwen van de verdediging, maar werd nooit expliciet beloofd dat de VS het eiland te hulp zou schieten.

Afvallige provincie

Taiwan wordt door het communistische regime in Beijing als afvallige provincie beschouwd. De spanningen tussen de twee landen zijn de afgelopen maand flink opgelopen, onder meer doordat Chinese militaire vliegtuigen dagen achtereen door het luchtruim bij Taiwan vlogen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Gevechtsvliegtuigen en spierballentaal China: Taiwan vreest oorlog

Biden zei dat hij zich geen zorgen maakte dat het tot een opzettelijk militair conflict zou komen met China, maar hij gaf wel aan dat hij bezorgd was over onbedoelde escalatie.

Goede banden met Xi

"China, Rusland en de rest van de wereld weten dat wij het machtigste leger in de geschiedenis van de wereld hebben. Je hoeft je geen zorgen te maken of zij wel of niet sterker worden. Maar je moet je wel zorgen maken of ze al dan niet activiteiten gaan ontplooien die hen in een positie brengen waarin ze een ernstige fout kunnen maken."

Biden zegt dat hij niet zit te wachten op een langdurig conflict met China. Hij refereerde in het interview aan de banden die hij onderhoudt met de Chinese president Xi Jinping. 

"Ik heb meer tijd met Xi Jinping doorgebracht en meer met hem gesproken dan enige andere wereldleider. Op grond daarvan hoor je mensen zeggen dat Biden een nieuwe koude oorlog met China wil. Ik wil geen koude oorlog met China. Ik wil dat China begrijpt dat wij geen stap terugdoen en dat wij onze denkbeelden niet zullen veranderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

China woedend na toespraak president Taiwan

Gemoederen lopen hoog op

China reageerde eerder deze maand woedend op een toespraak van de Taiwanese president Tsai Ing-wen. Die zei dat Taiwan zijn verdediging zal blijven versterken om ervoor te zorgen dat niemand het land kan dwingen het pad te accepteren dat China voor het land heeft uitgestippeld.

Dat pad betekent geen vrije en democratische manier van leven voor Taiwan, zei ze. "We hopen op een versoepeling van de betrekkingen tussen beide staten en zullen niet overhaast handelen. Maar er mogen absoluut geen illusies zijn dat het Taiwanese volk onder druk zal buigen."

Volgens de machthebbers in Beijing zoekt Taiwan hiermee de confrontatie. 

Bekijk ook: Waarom de spanning tussen China en Taiwan oploopt

China was ook vorig jaar al woedend over de toenadering tussen de VS en Taiwan. Het land zette militair geschut in om druk uit te oefenen.

Bondgenootschappen

"China wil het machtigste land op aarde worden, maar dat gaat onder mijn toezicht niet gebeuren", waarschuwde de Amerikaanse president Joe Biden eerder dit jaar. Hij pakte sindsdien door en sloot bondgenootschappen met India, Japan, Australië en de Britten. Samen maken ze een vuist tegen China. Maar waarom?

Met China-correspondent Roland Smid en defensiedeskundige Dick Zandee keken we onlangs naar vijf oorzaken voor de oplopende spanningen met China. Spanningen die over de hele wereld voelbaar zijn.

Lees het hier nog eens terug: Weerstand tegen oprukkend China: 5 redenen waarom de zorgen groot zijn

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore