Ga naar de inhoud
Vliegverbod

Zij zitten vast in Marokko: 'Mijn kinderen moeten maandag weer naar school'

Archiefbeeld van een repatriëringsvlucht uit Marokko vorig jaar. Beeld © ANP

Het vliegverkeer tussen Nederland en Marokko wordt vanaf middernacht stilgelegd. Dat maakte de Marokkaanse overheid vandaag bekend. En dat terwijl duizenden Nederlanders op dit moment in Marokko zijn. "Ik ben aan het wachten en bidden dat mijn vlucht doorgaat."

Yasmine (echte naam bekend bij de redactie) vloog samen met haar gezin afgelopen week naar Marokko omdat haar opa ziek is. "Hij wilde ons graag zien, en qua coronamaatregelen zagen we op dat moment geen problemen."

Vlucht geannuleerd

Ze zouden morgenochtend weer terugvliegen naar Nederland. "Maar ik kreeg vannacht een mail van Royal Air Maroc dat onze vlucht is geannuleerd. Een nachtmerrie. Ik dacht: dit overkomt ons toch niet?"

Vliegverbod na middernacht 

Het vliegverkeer tussen Nederland en Marokko wordt vanaf middernacht stilgelegd. Marokko zou het besluit hebben genomen vanwege de coronapandemie. Het vliegverbod geldt behalve voor Nederland ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het is op dit moment niet duidelijk hoe lang deze opschorting zal duren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt het vliegverbod. "Er zijn alternatieven om te reizen via andere landen, nabij Nederland. We adviseren Nederlanders zo snel mogelijk contact op te nemen met hun reisorganisatie om alternatieve routes te bespreken", aldus het ministerie. Zo is het nog wel mogelijk vanuit de Belgische hoofdstad Brussel te vliegen. De afgelopen zeven dagen zijn ongeveer 3500 passagiers met Transavia naar Marokko gereisd. "Het geeft een grove indicatie van hoeveel mensen daar nu zitten", zegt een woordvoerder.

Inmiddels heeft ze nieuwe vliegtickets geboekt, maar het is vanwege het vliegverbod allesbehalve zeker of die vlucht gaat. Yasmine weet niet wat ze moet doen als deze vlucht ook niet doorgaat. "Ik heb gekeken naar andere vluchten, maar die prijzen zijn echt heel hoog. Dat kan ik niet betalen zonder geld te lenen." Ze heeft niet lang de tijd. "Mijn kinderen moeten maandag weer naar school. Ik ben aan het wachten en bidden."

Duizenden
Lees ook:
Duizenden Nederlanders vast in Marokko: vliegverbod vanaf middernacht

Ook de 20-jarige Fatima is momenteel in Marokko. Ze is op bezoek bij haar ouders en oma. "Het is vier jaar geleden dat ik mijn familie heb gezien. Ik twijfelde nog of tien dagen in Marokko lang genoeg was."

Gisteravond hoorde ze dat de eerste vluchten van en naar Nederland werden geannuleerd. "Ik vind het echt een ramp. Op de heenweg had ik problemen met mijn PCR-test, en nu is de terugweg ook problematisch." 

Zoeken naar andere vlucht

Fatima vertelt dat ze dit weekend weer moet werken en daarom morgenvroeg zou terugvliegen naar Nederland. "Ik heb volgende week ook weer school. En ik mag volgende week afrijden voor mijn autorijbewijs." Ze is nu halsoverkop op zoek naar een andere vlucht. "Vliegen op Brussel of Parijs lijken momenteel de beste opties om snel weer in Nederland te komen." 

Bekijk ook: Toerisme krijgt klap op klap

02:26
Het gaat nog jaren duren voordat de sector er weer bovenop is.