Ook Duitsland en Verenigd Koninkrijk

Duizenden Nederlanders vast in Marokko: vliegverbod vanaf middernacht

20 oktober 2021 16:54 Aangepast: 20 oktober 2021 17:03
Reizigers op Schiphol (archieffoto) Beeld © ANP

Het vliegverkeer tussen Nederland en Marokko wordt vanaf middernacht stilgelegd. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het vliegverbod geldt behalve voor Nederland ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Marokko zou het besluit hebben genomen vanwege de coronapandemie.

De afgelopen zeven dagen zijn ongeveer 3500 passagiers met Transavia naar Marokko gereisd. "Het geeft een grove indicatie van hoeveel mensen daar nu zitten", zegt een woordvoerder.

Gestrande reizigers

De luchtvaartmaatschappij zegt nog te onderzoeken wat het verbod voor de maatschappij betekent. "We kijken of we toestemming kunnen krijgen om langer door te vliegen om gestrande reizigers in Marokko te kunnen ophalen." Vandaag staan nog twee vluchten gepland die in ieder geval door kunnen gaan.

Reisorganisatie TUI heeft op dit moment 78 vakantiegangers in Marokko zitten. TUI laat weten te onderzoeken hoe de reizigers het best ter plaatse kunnen worden ondersteund.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tientallen reisorganisaties naar rechter om reisadviezen overheid

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt het vliegverbod. "Er zijn alternatieven om te reizen via andere landen, nabij Nederland. We adviseren Nederlanders zo snel mogelijk contact op te nemen met hun reisorganisatie om alternatieve routes te bespreken", aldus het ministerie. Zo is het nog wel mogelijk bijvoorbeeld vanuit de Belgische hoofdstad Brussel te vliegen.

Het is op dit moment niet duidelijk hoe lang deze opschorting zal duren, meldt het ministerie nog. "Nederland blijft met de Marokkaanse autoriteiten in gesprek om te bewerkstelligen dat er zo snel mogelijk weer vliegverkeer mogelijk is tussen Nederland en Marokko."

Nederlandse coach dreigt zonnerace te missen

De zonneautorace die maandag in Marokko begint, lijkt last te krijgen van de reisbeperkingen. Marc Lammers is de coach van het Delftse studentenraceteam. Hij is nog in Nederland en lijkt door het vliegverbod de race te gaan missen, laat een woordvoerder weten. Het Vattenfall Solar Team is zelf al in Marokko en verwacht met zijn auto op zonne-energie gewoon aan de start te verschijnen.

De Delftse studenten hebben er vertrouwen in dat de vijf dagen durende strijd over ruim 2500 kilometer gewoon kan plaatsvinden. "De organisatie heeft gezegd dat iedereen er is om de race door te laten gaan", zegt een woordvoerder. Ook de andere Nederlandse teams, die van studenten uit Twente en Groningen, laten weten al in Marokko te zijn.

Het team uit Delft geldt als favoriet voor de winst. De studenten hopen na zeven keer goud in Australië en drie keer in Zuid-Afrika nu ook de nieuwe race in het Noord-Afrikaanse land te winnen. Veel meer dan de eer staat er in Marokko niet op het spel. "Het is vooral een hele mooie titel om te hebben", zegt de woordvoerder. 

Zonnewagen Nuna11 van de studenten van TU Delft. Met deze auto hopen ze hun concurrenten te verslaan tijdens de zonnerace in Marokko. Zonnewagen Nuna11 van de studenten van TU Delft. Met deze auto hopen ze hun concurrenten te verslaan tijdens de zonnerace in Marokko.

De Marokkaanse luchtvaartmaatschappijen Royal Air Maroc en Air Arabia Maroc lieten eerder al weten dat ze na 23.59 uur hun vluchten van en naar onder meer Nederland moesten opschorten. 

De Marokkaanse regering legde eerder al het vliegverkeer met Rusland stil uit angst voor coronabesmettingen. Er is vanaf morgen in Marokko een coronapas verplicht voor binnen- en buitenlandse reizen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore