600.000 coronadoden

Commissie Brazilië: Bolsonaro vervolgen voor misdaden tegen eigen volk

20 oktober 2021 12:40 Aangepast: 17 november 2021 11:02
Demonstranten tegen het Bolsonaro-beleid wijzen in de hoofdstad Brasilia op de 600.000 coronadoden in het land. Beeld © EFE/ANP

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro ligt in eigen land zwaar onder vuur vanwege zijn falende coronabeleid. Een senaatscommissie wil nu zelfs dat hij wordt vervolgd voor het plegen van misdaden tegen de menselijkheid vanwege de honderdduizenden coronadoden in het land. Al geloven maar weinig mensen dat zo'n proces er echt komt.

Hij noemde het virus 'een griepje', grapte dat vaccins mensen in krokodillen zou doen veranderen en at vorige maand bij de VN-vergadering demonstratief een pizzaatje op straat omdat hij zelf een coronaprik weigerde.

Maar na het duizelingwekkende aantal van ruim 600.000 Braziliaanse coronadoden ligt president Bolsonaro onder een vergrootglas. Wereldwijd vielen alleen in de Verenigde Staten meer coronadoden (728.000).

Bolsonaro en zijn delegatie eten op straat in New York, waar bij restaurants een coronabewijs vereist is.

'Virus opzettelijk verspreid'

Een elfkoppige onderzoekscommissie van de senaat beweert dat Bolsonaro opzettelijk het coronavirus door Brazilië heeft laten razen. Met als doel om groepsimmuniteit te bereiken en zo de economie nieuw leven in te blazen. Dat valt te lezen in een uitgelekt conceptrapport dat in handen is van The New York Times. Het onderzoek liep al sinds mei.

In het rapport dat vandaag wordt gepubliceerd, staat dat Bolsonaro's beleid verantwoordelijk is voor ruim 300.000 doden. Oftewel de helft van het nationale dodental. "Veel van deze sterfgevallen waren te voorkomen", zegt senator en hoofdauteur van het rapport Renan Calheiros tegen de Amerikaanse krant. "Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat hij verantwoordelijk is voor de escalatie van dit bloedbad."

Bekijk ook: Begraafplaatsen ook 's nachts open vanwege vele coronadoden

Bij begraafplaatsen werd dit voorjaar 's nachts doorgewerkt om alle slachtoffers een plek te kunnen geven.

Vaccins vertraagd

Zo wordt de Braziliaanse president, die zelf in juli 2020 besmet raakte met het virus, in het bijna 1200 pagina's tellende rapport verweten dat hij niet-werkende medicijnen, zoals antimalariamiddel hydroxychloroquine, bleef aanprijzen, zelfs nadat duidelijk was dat ze niet effectief waren voor het behandelen van Covid-19.

Ook zou de regering-Bolsonaro doelbewust de verspreiding van vaccins hebben vertraagd door ruim honderd e-mails van vaccinmaker Pfizer te negeren. Samen 69 anderen mensen, onder wie drie van zijn zoons en voormalig regeringsfunctionarissen, moet Bolsonaro volgens de senatoren daarom vervolgd worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

YouTube verwijdert 'misleidende' video's Bolsonaro over corona

Strafzaak onwaarschijnlijk

Maar het is onwaarschijnlijk dat het rapport daadwerkelijk leidt tot een strafzaak. Hiervoor moet namelijk eerst binnen dertig dagen goedkeuring komen van zowel de procureur-generaal (een hoge vertegenwoordiger van het Braziliaanse OM) als het Huis van Afgevaardigden. Alleen is die procureur-generaal benoemd door Bolsonaro en de president heeft veel aanhangers in het huis. 

Bolsonaro noemt een onderzoek 'een grap' en zegt dat hij er niet wakker van ligt. Ook beschuldigt hij hoofdauteur Calheiros van smerige praktijken en vindt hij dat het hele onderzoek 'politiek gemotiveerd' is. Volgens Bolsonaro zijn zeven van de elf senatoren die het rapport schreven politieke tegenstanders van hem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recordaantal doden en honger: Brazilië krijgt corona maar niet onder controle

Eigen zoon

Overigens is een van de vier overige senatoren in de commissie die de president wel steunen, zijn eigen zoon Flavio. In het rapport, waarover volgende week wordt gestemd, staat aanbevolen dat ook hij strafrechtelijk vervolgd moet worden.

Mocht er geen strafzaak komen, krijgt de zaak mogelijk nog een staartje. Calheiros heeft alvast gezegd dat de senaatscommissie in dat geval andere juridische stappen wil nemen, bijvoorbeeld naar het Braziliaanse hooggerechtshof en het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore