Vanaf onderzeeër

VN-Veiligheidsraad bijeen na raketlancering Noord-Korea

20 oktober 2021 02:52 Aangepast: 20 oktober 2021 07:51
Noord-Koreaanse staatsmedia gaven beelden vrij van de raketlancering. Beeld © ANP

De VN-Veiligheidsraad komt vandaag bijeen in New York om te praten over de raket die Noord-Korea gisteren afvuurde vanaf een onderzeeër. De rakettest maakt duidelijk dat het land op meer plekken in de wereld doelen aan kan vallen.

De ballistische raket die Noord-Korea gisteren afvuurde belandde in zee. De Noord-Koreaanse staatsomroep KCNA liet later weten dat de raket gelanceerd werd vanuit een onderzeeër.

Ballistische raketten

De geslaagde lancering betekent het lastiger wordt voor strijdkrachten van andere landen om het Noord-Koreaanse arsenaal uit te schakelen. De Veiligheidsraad van de VN komt vandaag op verzoek van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk samen voor een spoedzitting achter gesloten deuren.

Noord-Korea werkt al langer aan ballistische raketten die onder water afgevuurd kunnen worden. Het land voerde vijf en drie jaar geleden ook al zulke wapentesten uit. Toen waren de projectielen volgens analisten vermoedelijk niet afgeschoten door onderzeeboten, maar door een speciale lanceerinstallatie die zich onder water bevond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Korea belt (voor het eerst in maanden) weer met Zuid-Korea

VN-resoluties verbieden Noord-Korea om ballistische raketten te testen, maar het land trekt zich daar weinig van aan. De Japanse premier Fumio Kishida noemde het 'spijtig' dat het land doorgaat met rakettesten.

Internationale onrust

Het regime van leider Kim Jong-un zorgt al jaren voor internationale onrust door te werken aan geavanceerde wapens. De vorige Amerikaanse president Donald Trump probeerde te onderhandelen met Kim, maar dat leidde niet tot een doorbraak. Het regime van Kim wil af van zware internationale sancties waar het onder gebukt gaat.

De afgelopen weken heeft Noord-Korea diverse raketten afgevuurd, maar Zuid-Korea sprak wel voor het eerst sinds maanden weer per telefoon met het land. Seoul sprak eerder deze maand de hoop uit dat de betrekkingen tussen de twee landen verbeteren.

Bekijk ook: bizarre legerdemonstratie Noord-Korea

De Noord-Koreaanse staatsmedia hebben vorige week bizarre beelden verspreid van een legerdemonstratie in het land. Soldaten breken betonplaten, gaan op glasscherven liggen en laten zich met stokken en hamers slaan. Leider Kim Jong-un zat in het publiek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore