Mensensmokkelaar gevlucht

Bijna dertig vluchtelingen in busje in Oostenrijk: twee overleden

20 oktober 2021 01:01 Aangepast: 20 oktober 2021 07:51
In dit busje werden 28 vluchtelingen vervoerd. Beeld © ANP

In een busje in Oostenrijk heeft de politie gisteren bijna dertig vluchtelingen aangetroffen. Twee van hen waren overleden toen de hulpdiensten arriveerden. De bestuurder van het busje is op de vlucht geslagen. De politie is een grootse zoekactie naar de mensensmokkelaar gestart.

Het busje werd gisteren door agenten in de buurt van de Hongaarse grens aangehouden in Oostenrijk. In het voertuig bevonden zich 28 migranten, twee van hen waren overleden. De andere migranten waren in goede gezondheid.  

Syrische mannen

Een politiewoordvoerder vertelt aan persbureau AFP dat het voornamelijk om Syrische mannen ging, er waren geen vrouwen en kinderen aan boord.

Hulpverleners waren massaal aanwezig op de plek waar het busje gevonden werd. Hulpverleners waren massaal aanwezig op de plek waar het busje gevonden werd.

De bestuurder van het busje wist te ontsnappen toen agenten het voertuig stopten. De Oostenrijkse en Hongaarse politie zijn een grootse zoekactie gestart. Er wordt onder meer met helikopters, drones en honden naar de bestuurder gezocht.

Vrachtwagen met 71 doden

Zes jaar geleden werd er in de regio een vrachtwagen gevonden met aan boord 71 dode vluchtelingen, onder wie kinderen en een baby. Zij waren vanuit Hongarije naar Oostenrijk gekomen en kwamen door verstikking om het leven.

De gouverneur van de Oostenrijkse regio Hans Peter Doskozil zei gisteren dat de gelijkenis tussen die vondst en de huidige situatie 'beangstigend' is, schrijft de BBC.  

'Wreedheid en onmenselijkheid'

"Dit incident toont de wreedheid en onmenselijkheid van de georganiseerde mensensmokkel", vertelde Doskozil. Hij roept op tot een 'Europese hervorming van de asielprocedures'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodkreet om tekort opvangplekken azc Ter Apel: 'Gaat de verkeerde kant op'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore