Omstanders mogelijk aangeklaagd

'Vrouw verkracht in trein VS, medepassagiers grepen niet in'

19 oktober 2021 23:06 Aangepast: 19 oktober 2021 23:10
Vrouw op het perron. (archieffoto) Beeld © iStock

Grote verontwaardiging in Philadelphia. Daar werd een vrouw verkracht in een trein. Omstanders zagen het gebeuren, maar niemand greep in. De politie wil de omstanders nu aanklagen omdat ze niets deden om de verkrachting te stoppen.

De verkrachting zou vorige week gebeurd zijn in een trein in de buurt van Philadelphia, meldt de BBC. De dader zou eerst naast het slachtoffer zijn gaan zitten, en begon haar daarna te betasten.

Niet ingegrepen

Zij probeerde hem te stoppen, maar het lukte niet om hem weg te duwen. Uiteindelijk werd ze door de man verkracht.

Uiteindelijk duurde het ruim 8 minuten voordat een treinmedewerker ontdekte wat er in de coupé gebeurde en het alarmnummer 911 belde. Daarop kwam de politie de trein in en arresteerde de man. Hij zit vast op verdenking van verkrachting.

'In de spiegel kijken'

Volgens de politie zou op bewakingsbeelden van de coupé te zien zijn dat omstanders niet ingrepen toen het gebeurde. "Ik ben geschokt door het feit dat er niemand was die iets heeft gedaan om deze vrouw te helpen", zei Timothy Bernhardt, hoofdinspecteur van de lokale politie tegenover de New York Times.

"Iedereen die in die trein zat, moet in de spiegel kijken en vragen waarom ze niet hebben ingegrepen of waarom ze iets niet hebben gedaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse vrouw (20) op Mallorca verkracht door drie mannen

Een woordvoerder van de spoorwegpolitie zou ook gezegd hebben dat omstanders gefilmd zouden hebben terwijl de vrouw verkracht werd, schrijft de BBC. Of dat klopt, wordt nog onderzocht.

'Ongelooflijk sterke vrouw'

De omstanders die niet ingrepen of zelfs filmden, kunnen mogelijk worden vervolgd, zegt de politie. Wat de aanklacht dan precies zou worden, is niet duidelijk. Deskundigen twijfelen überhaupt of zo'n vervolging kans van slagen heeft, zeggen experts tegen de BBC.

Het slachtoffer is na de aanval overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze behandeld wordt. De politie noemde haar in een verklaring een 'ongelooflijk sterke vrouw'. "Het is ongelooflijk wat ze heeft moeten doorstaan. Hopelijk komt ze hier overheen."

Heb jij te maken gehad met seksueel misbruik en zoek je hulp? Schakel de hulplijn in van het Centrum Seksueel Geweld. Bel 0800-0188

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore