'Rampzalig voor klimaat'

Klimaatplan Joe Biden in gevaar: 'Eén senator kan hele boel platleggen'

20 oktober 2021 08:04 Aangepast: 20 oktober 2021 08:06
De klimaatplannen van Joe Biden zijn in gevaar. Beeld © AFP

Het worden de meest ambitieuze klimaatplannen van een Amerikaanse president ooit genoemd. Maar nu komen die 'zeer linkse' plannen van Joe Biden in gevaar. Minder dan twee weken voor de belangrijke VN klimaattop in Glasgow worden ze gedwarsboomd door één senator, een Democraat nota bene. Hoe kan dat? Vier vragen en antwoorden.

1. Wat houden de klimaatplannen van Biden eigenlijk in?

"Je moet weten dat Biden als presidentskandidaat campagne heeft gevoerd als gematigde Democraat. Maar de plannen die hij indient, zijn zeer links", zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan.

"Dit is de meest vergaande klimaatwetgeving ooit in Amerika: het omschakelen van het land naar groene energie. Joe Biden wil Amerika afhelpen van de fossiele brandstoffen en ervoor zorgen dat elektriciteit bijna volledig wordt opgewekt door schone bronnen. Kolen- en gascentrales moeten vervangen worden door kerncentrales, zonne- en windenergie."

Dat wil Biden voornamelijk bereiken door energiebedrijven die overstappen op duurzame energie te belonen en vervuilers te straffen.

2. Waarom is dit klimaatpakket in gevaar?

Een partijgenoot van Biden, senator Joe Manchin, heeft bezwaar tegen de snelle afbouw van steenkoolcentrales en door olie en gas gestookte energiecentrales. Hij is afkomstig uit West-Virginia, een staat met veel kolenmijnen en veel rechtse kiezers. "Een conservatief gebied", zegt Mouthaan, "waar mensen veel vraagtekens zetten bij de wetenschap over klimaatverandering en niet de noodzaak zien om fors te investeren in groene energie."

Democraat Joe Manchin. Democraat Joe Manchin.

Het probleem voor Biden is dat de steun van Manchin noodzakelijk is voor zijn klimaatvoorstellen. De Democraten hebben maar een heel krappe meerderheid in het parlement. Van de 100 senatoren zijn er 50 Democraat. Bij een gelijke stand geeft de stem van vicepresident Harris de doorslag.

De Republikeinen in de Senaat stemmen sowieso tegen de klimaatplannen. "Biden moet dus alle Democraten binnenboord zien te houden. En dat betekent dat één Democratische senator uit een steenkolenstaat de hele boel kan platleggen."

3. Hoe moet het nu verder?

"Er wordt nog flink onderhandeld, het Congres heeft nog geen enkele maatregel goedgekeurd", zegt Mouthaan. Het klimaatplan is onderdeel van een enorm uitgavenpakket van liefst 3,5 biljoen dollar. Daar zitten – behalve klimaat – ook andere uitgaven in, zoals sociale zekerheid en infrastructuur.

"Ik denk dat het klimaatonderdeel flink wordt teruggebracht. Maar zwakt Biden zijn plannen te veel af, dan dreigen progressieve partijgenoten hun steun in te trekken."

Bekijk ook: VS wil eind aan klimaatracisme

De komende jaren gaat de VS flink investeren in klimaatmaatregelen. President Biden belooft veel geld te stoppen in buurten waar mensen van kleur wonen. 'Dit is de vuilstort van de stad'.

"Het probleem is ook dat veel Amerikanen de noodzaak van een klimaatwet niet zien. En daarnaast zijn veel mensen bezorgd over de kosten. Ze zijn bang dat hun energiekosten omhoog gaan en de belastingen zullen stijgen."

4. Als Bidens klimaatplannen sneuvelen, is dan de klimaattop in gevaar?

"De druk op Biden om zijn pakket er doorheen te krijgen, is enorm op dit moment. Juist vanwege de klimaattop in Glasgow eind deze maand. Hij wil daar geen modderfiguur slaan", zegt Mouthaan. "Als het rijkste land op aarde al niet met vergaande klimaatmaatregelen komt, waarom zouden andere landen dat dan wel doen?" Daarbij wordt vooral gekeken naar China, dat met Amerika één van de grootste uitstoters van broeikasgassen is.

"Het zou belachelijk zijn als ze met niets komen aanzetten'', zegt een Demoratische senator die Biden steunt in de Britse krant The Guardian. "Het zou slecht zijn voor het Amerikaanse leiderschap, slecht voor de gesprekken en rampzalig voor het klimaat. Gewoon rampzalig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dankzij Biden en China gloort er hoop voor het klimaat

Belangrijkste top sinds klimaatakkoord Parijs

De klimaattop in het Schotse Glasgow begint op zondag 31 oktober en duurt tot en met 12 november. COP26, zoals de klimaatconferentie officieel heet, wordt gezien als cruciaal voor het slagen van een wereldwijd klimaatbeleid. De bedoeling is dat de 200 deelnemende landen nieuwe, ambitieuzere klimaatplannen indienen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Het wordt gezien als de belangrijkste top sinds het klimaatakkoord van Parijs in 2015.  President Trump trok zich nog terug uit het akkoord. Maar de huidige president Biden sloot zich er weer bij aan. De afspraak is dat de opwarming van de aarde deze eeuw moet worden beperkt tot maximaal 2 graden, liefst 1,5.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore