Vervuiling wereldzeeën

Satellieten moeten het nieuwe wapen worden in de strijd tegen plastic in zee

20 oktober 2021 09:57 Aangepast: 03 februari 2022 11:26
Plastic afval op het strand. Beeld © ANP

Satellieten die rond de aarde cirkelen moeten het nieuwe wapen worden in de strijd tegen plastic in de wereldzeeën. Althans, als het aan de Europese ruimtevaartorganisatie ESA ligt. De organisatie onderzoekt een techniek die plastic afval met behulp van satellieten moet opsporen. En dat moet het opruimen eenvoudiger maken.

Elk jaar komen miljoenen tonnen plastic in de oceanen terecht. Het is een van de ernstigste milieuproblemen wereldwijd. Toch is de ernst nog steeds lastig in kaart brengen. Want waar komt het plastic vandaan, waar drijft het naartoe en hoe groot is het probleem nu daadwerkelijk? Volgens de ESA biedt de ruimte mogelijk een oplossing.

Satellietfoto's waarop vervuiling te zien is. Satellietfoto's waarop vervuiling te zien is.

Misverstand

Maar eerst moet er een misverstand worden opgehelderd, zegt onderzoeksleider van de ESA Peter de Maagt.

"Veel mensen denken dat er een paar grote 'eilanden' van plastic ronddrijven op de wereldzeeën. Maar dat beeld klopt niet. Dat is een momentopname. Statistisch gezien is weliswaar de kans het grootst om het daar aan te treffen, maar het plastic verspreidt zich constant. Er zijn vijf grote plasticeilanden, en een hele hoop kleine eilandjes. Daarvan weten wij totaal niet waar ze zijn."

Zeestromen

Om die zeestromen met plastic in beeld te brengen, wil de ESA dus satellieten gebruiken. Vandaag is er een van de laatste proeven in Delft, waarbij duidelijker moet worden of de achterliggende techniek werkt.

Dan moeten nieuwe satellieten worden gebouwd of aanpassingen worden gedaan aan de huidige, waarmee ook de bron van de vervuiling te vinden is. Dat moet uiteindelijk leiden tot beleid dat de vervuiling aanpakt.

Plasticsoep

Meer dan de helft van de 9,2 miljard ton plastic die tot nu toe is geproduceerd, zo’n 5 miljard ton, is als afval op een vuilnisbelt gestort of in het milieu beland. Daarvan komt wereldwijd elk jaar tussen de 5 en 13 miljoen ton terecht in de grote oceanen.

  • Noordelijke Atlantische Oceaan: 930 miljard stukjes
  • Zuidelijke Atlantische Oceaan: 297 miljard stukjes
  • Middellandse Zee: 247 miljard stukjes
  • Indische Oceaan: 1300 miljard stukjes
  • Zuidelijke Grote Oceaan: 491 miljard stukjes
  • Noordelijke Grote Oceaan: 1990 miljard stukjes

Bron: Plastic Atlas 2019

Bekijk ook: Dit dragen Nederlanders bij aan de plasticsoep, en zo lossen we het op

Vanaf 3 juli is het afgelopen met wegwerpplastic. En ook in de jaren die volgen moeten verpakkingen aan steeds strengere eisen voldoen. Dat moet een einde maken aan de plastic berg. Hoe groot is die inmiddels?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore