Slachtoffers van gifschandaal

Demonstranten bezetten Spaans museum en dreigen live zelfmoord te plegen

19 oktober 2021 14:08 Aangepast: 19 oktober 2021 14:17
In het Spaanse El Prado-museum dreigde een groep demonstranten zelfmoord te plegen. Beeld © EFE

Zes slachtoffers van een Spaans gifschandaal van 40 jaar geleden bezetten het El Prado-museum. De groep eiste een gesprek met de Spaanse premier. Gebeurde dat niet, dan zouden ze dodelijke pillen doorslikken.

De actie is volgens Spaanse media inmiddels beëindigd.

In de Velazquiz-zaal van het museum in Madrid hangt het bekende werk 'Las Meninas' van Diego Velazquez. Normaal gesproken is het een toeristische trekpleister, maar nu was er geen toerist te vinden.

Demonstranten met spandoek

Er stond een groep demonstranten met een spandoek waarop staat: "40 jaar vergiftigd en veroordeeld om te leven zoals in 1981 omdat de staat ons in de steek laat." De tekst gaat over een schandaal uit 1981.

Bij dat schandaal werd vergiftigde koolzaadolie verkocht als olijfolie. Bovendien was de koolzaadolie niet goed gecontroleerd en werd het voor lage prijzen onder de toonbank verkocht. Na onderzoek bleek dat de olie was gemengd met industriële afvalolie.

Veel slachtoffers

Een kind van 8 jaar oud was het eerste slachtoffer. Daarna volgden honderden, volgens de groep demonstranten duizenden, anderen. Nog eens 15.000 mensen hielden blijvende klachten over, zoals longproblemen en verlamming. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Indrukwekkend beeld La Palma: vlak na de uitbarsting en nu

De groep demonstranten die vandaag in het Spaanse museum stonden, vinden dat de staat hen in de kou heeft laten staan. Niet alleen door de koolzaadolie twintig jaar geleden niet goed te controleren, maar ook door andere beslissingen. Zo moeten de slachtoffers sinds een maand zelf betalen voor medicijnen. Medicijnen die ze nodig hebben doordat ze nog steeds kampen met de gevolgen van het schandaal van 40 jaar geleden.

Medicijnen niet meer gratis

Dat de regels over het betalen van medicijnen zijn veranderd en het schandaal dit jaar exact 40 jaar geleden is, zou mogelijk de reden zijn dat de demonstranten nu tot actie overgaan. De groep laat weten dat ze het museum hebben gekozen voor hun demonstratie, omdat 'cultuur hen heeft geholpen om te kunnen omgaan met wat er is gebeurd.'

Wat ze willen: een afspraak met premier Pedro Sanchez en bemiddelingspersonen voor het einde van deze maand. Ook willen ze medische hulp en medicijnen vergoed krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kunstwerk 'verdrinkende vrouw' trekt aandacht in Bilbao

Mocht dat niet gebeuren, dan zouden de demonstranten overgaan tot een veel drastischere manier van protesteren. "Zes uur nadat we hier zijn aangekomen, zullen we de pillen innemen", zeiden de demonstranten over de dodelijke pillen die ze bij zich zouden hebben. "We hebben de nodige pillen om de rust te krijgen die de overheid ons niet geeft." Hun dood wilden ze livestreamen.

Demonstratie opgeheven

Zover kwam het niet. De demonstratie is inmiddels opgeheven. Spaanse media melden dat minimaal één persoon is gearresteerd. De anderen zouden vrijwillig de Velazquez-zaal hebben verlaten. Op Twitterbeelden is te zien dat een deel van de groep na de actie naar het café is gegaan. 

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore