Voor jeugdrechter

Oud-secretaresse concentratiekamp na vluchtpoging toch voor de rechter

19 oktober 2021 13:12 Aangepast: 19 oktober 2021 13:23
Irmgard Furchner. Beeld © ANP

Een 96-jarige vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte in een concentratiekamp is in Duitsland alsnog voor de rechter verschenen. Irmgard Furchner probeerde vorige maand voor aanvang van het proces te vluchten, maar werd na enkele uren opgepakt.

De vrouw was in haar tienerjaren secretaresse in kamp Stutthof, in de buurt van het Poolse Gdańsk. Daar vonden tienduizenden mensen de dood in de gaskamer of door uithongering en ziekte. Furchner wordt medeplichtigheid verweten aan de moord op meer dan 11.000 gevangenen.

Als 96-jarige voor de jeugdrechter

De hoogbejaarde vrouw reed vandaag in een rolstoel naar de rechtbank in de Duitse plaats Itzehoe, maar ze moet daar ondanks haar leeftijd voor een jeugdrechter verschijnen. Dat heeft te maken met de leeftijd waarop ze de strafbare feiten zou hebben begaan.

Een archieffoto van een inspectie van het crematorium van Stutthof. Daar werden elke dag 50 lijken in verbrand. Een archieffoto van een inspectie van het crematorium van Stutthof. Daar werden elke dag 50 lijken in verbrand.

De zaak kreeg veel internationale aandacht door de vluchtpoging van Furchner. Die stapte op 30 september voor aanvang van het proces in een taxi en verdween. Even later werd ze dus toch weer gepakt en zat ze vijf dagen vast. Ze kwam vervolgens voorwaardelijk vrij.

Demjanjuk

De vervolging van verdachten als Furchner, die geen prominente positie hadden binnen het naziregime van Adolf Hitler, raakte na 2011 in een stroomversnelling. Toen werd John Demjanjuk schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij de moord op tienduizenden Joden in een concentratiekamp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevluchte oud-secretaresse (96) concentratiekamp opgepakt

Aanklagers hadden niet aangetoond dat Demjanjuk zich persoonlijk schuldig had gemaakt aan gruweldaden, maar dat was volgens het hof ook niet nodig. De rechters vonden dat was aangetoond dat Demjanjuk kampbewaarder was geweest in Sobibór en dat was voldoende voor een veroordeling.

Meer zaken

Aanklagers zagen na die uitspraak meer mogelijkheden om ook andere oud-medewerkers van het naziregime voor de rechter te brengen. Dat leidde de afgelopen jaren tot de vervolging van meerdere hoogbejaarde verdachten.

Deze oorlogsmisdadigers stonden de afgelopen jaren onder anderen alsnog terecht:

  • John Demjanjuk was de eerste die op basis van die wijziging in 2011 in Duitsland veroordeeld. Hij zou medeverantwoordelijk zijn geweest voor de dood van 27.900 joden. "Er was geen direct bewijs voor een specifieke misdaad die Demjanjuk zou hebben gepleegd, maar hij werd destijds toch veroordeeld voor het feit dat hij bewaker was in een kamp waar tienduizenden mensen zijn vermoord."

  • Ook de 'boekhouder van Auschwitz' Oskar Gröning heeft in 2015 een celstraf gekregen van vier jaar. Gröning was volgens de rechter in Lüneburg medeplichtig aan de moord op 300.000 mensen in concentratiekamp Auschwitz.

  • In juni 2016 werd Reinhold Hanning, een 94-jarige voormalige kampbewaker van Auschwitz, veroordeeld tot vijf jaar cel. Hij werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan de dood van 170.000 mensen in het vernietigingskamp.

  • Op 23 juli 2020 werd Nazi-kampbewaker Bruno Dey (93) veroordeeld tot twee jaar celstraf. Hij was ruim 75 jaar geleden bewaker van vernietigingskamp Stutthof.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore