'Presidentieel privilege'

Trump naar rechter: documenten over bestorming Capitool geheimhouden

19 oktober 2021 05:29
Trump-aanhangers in het Capitool. Beeld © ANP

Voormalig president Donald Trump stapt naar de rechter om te voorkomen dat een onderzoekscommissie gevoelige documenten over de bestorming van het Capitool te zien krijgt. Trump zegt dat hij vanwege het 'presidentiële privilege' niets hoeft prijs te geven over wat er gebeurde op 6 januari.

Er loopt een afzettingsprocedure tegen president Trump omdat hij zijn aanhangers tot bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw zou hebben aangezet.

Onderzoekscommissie

Een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden evalueert de rol die Trump heeft gespeeld bij de aanval op het Capitool in Washington. President Joe Biden gaf eerder deze maand toestemming om aan deze commissie documenten vrij te geven. Trump stapt naar de rechter om dit tegen te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook ontkent bijdrage aan bestorming Capitool op 6 januari

"Het verzoek van de commissie komt neer op niets minder dan een ergerlijke, illegale poging om te hengelen naar informatie. Dit wordt openlijk gesteund door Biden en is bedoeld om president Trump en zijn regering ongrondwettelijk te onderzoeken", staat in stukken die zijn ingediend bij een rechtbank in Washington.

'Geen getuigenissen'

Trump wil ook dat voormalig adviseurs van hem niet hoeven te getuigen over zijn rol tijdens de gebeurtenissen op die dag. Juridische experts zijn verdeeld over de vraag of dit presidentiële privilege wel van toepassing is op een voormalig president. Tot nu toe heeft nog geen enkele rechtbank hierover een oordeel geveld.

Trump eist dat de rechter ieder verzoek om informatie van de onderzoekscommissie ongeldig verklaart. Hij hoopt hiermee te voorkomen dat het Nationale Archief de gevraagde documenten overdraagt.

Bekijk ook: zo stormden de Trump-aanhangers het Capitool binnen

Op videobeelden is te zien hoe Trump-aanhangers er in slaagden om het Amerikaanse Capitool in Washington binnen te dringen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore