Ga naar de inhoud
Polen op ramkoers met EU

Pikant Pools bezoek aan Europarlement: 'Nederland wil Polen straffen'

De Poolse premier Morawiecki in gesprek met premier Rutte en bondskanselier Merkel (m) bij een eerdere Europese top in Brussel. Beeld © EPA

Een wel heel gevoelig bezoek vandaag aan het Europees Parlement in Straatsburg. De van alle kanten aangevallen Poolse premier Mateusz Morawiecki komt uitleggen waarom zijn land voortaan de Poolse wetten boven die van de EU stelt.

Polen ligt de laatste jaren stevig in de clinch met de Europese Unie over de rechterlijke macht, democratie en vrije pers. De gemoederen zijn nu zelfs zo hoog opgelopen dat wordt gesproken over een mogelijk vertrek van Polen uit de EU.

Kookpunt bereikt

Het conflict bereikte eerder deze maand het kookpunt. Het Constitutioneel Hof van Polen, waarvan de rechters ondanks protest uit eigen land en Brussel zijn benoemd door de huidige nationalistische Poolse regering, besloot op 7 oktober dat EU-wetten voortaan minder belangrijk zijn dan Poolse wetten.

Nederlaag
Lees ook:
Nederlaag voor Brussel: Polen stelt eigen wetten boven die van de EU

Die omstreden uitspraak staat vandaag hoog op de agenda in het Europees Parlement in de Franse stad Straatsburg, waar Morawiecki volgens een woordvoerder van de Poolse regering hoogstpersoonlijk bij aanwezig is. Een groot aantal Europese politici pikt niet dat Polen het Europees recht buitenspel zet en willen overgaan tot actie.

Rutte: trek miljardensubsidie in

Een van die landen is Nederland, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Nederland wil Polen straffen. Premier Rutte heeft vorige week in een Kamerdebat hard uitgehaald naar Polen. Als het aan hem ligt, start Brussel een juridische procedure en gaat er voorlopig geen Europees coronageld meer naar Polen." Dat laatste gaat om serieuze bedragen: met het coronaherstelfonds is 36 miljard euro gemoeid.

Rutte krijgt in eigen land steun voor zijn standpunt, zegt Lambie. "Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer wil actie tegen Polen en dringt aan op sancties of het inhouden van subsidies. Met uitzondering van partijen die EU-kritisch zijn: de PVV, Forum voor Democratie en JA21 herkennen zich wel in de Poolse opstelling."

Olie op het vuur

Morawiecki gooide maandag nog wat extra olie op het vuur met een open brief aan de Europese regeringsleiders en politici. Daarin verdedigt Morawiecki het Poolse vonnis en schrijft hij dat Brussel moet stoppen met 'de taal van financiële chantage' en het 'verzwakken' van lidstaten. Polen is volgens hem nog altijd 'vastbesloten om zijn soevereiniteit te verdedigen'.

Aanstaande donderdag en vrijdag komt de Poolse premier ook premier Rutte en de andere Europese regeringsleiders in levenden lijve tegen. Dan wordt een Europese top in Brussel gehouden en zal de kwestie ongetwijfeld terug op tafel komen. Daarbij is het de grote vraag of Morawiecki bereid is tot een oplossing of dat Polen verder op ramkoers gaat.

Massale
Lees ook:
Massale demonstraties in Polen: 'Wij zijn Europa, we blijven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore