Vijf doden

Aanslagpleger Kongsberg doodde niet met pijl en boog maar met 'scherp voorwerp'

18 oktober 2021 15:43 Aangepast: 19 oktober 2021 08:15
Onderzoek op een van de plaatsen delict. Beeld © EPA

De man die vorige week vijf mensen doodde in Noorwegen, deed dat met een 'scherp voorwerp'. Hij liep ook met pijl en boog rond, maar dat zou niet het moordwapen zijn geweest.

De man sloeg afgelopen woensdag aan het moorden in Kongsberg. Hij drong daar woningen en een supermarkt binnen en schoot pijlen af op mensen.

De politie meldde dat slachtoffers zowel in gebouwen als buiten zijn aangetroffen. Het gaat naast de vijf mensen die de aanval niet overleefden ook om drie gewonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dader Noorse pijl-en-boogmoorden had al lang psychische problemen

Willekeurig

"Alles wijst erop dat hij zijn slachtoffers willekeurig selecteerde", zei een inspecteur van de politie. Hij vertelde dat de dader zijn pijl en boog op enig punt weggooide of verloor, zonder in detail te treden over welke andere wapens de man gebruikte om mensen aan te vallen.

De verdachte, een dertiger uit Denemarken, kon na het bloedbad worden aangehouden en heeft een bekentenis afgelegd. De autoriteiten hielden er rekening mee dat hij was geradicaliseerd, maar vermoeden nu dat zijn psychische problemen hebben geleid tot de aanval. Uit psychisch onderzoek moet blijken of hij toerekeningsvatbaar was.

Getuigen die de aanvallen zagen gebeuren, reageerden gechockeerd. In deze video vertellen ze hun verhaal: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore