Hoogste militair in het land

Amerikaanse oud-minister Colin Powell overleden aan corona

18 oktober 2021 14:51 Aangepast: 18 oktober 2021 15:44
Colin Powell

De Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell is op 84-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij was de eerste zwarte minister van Buitenlandse Zaken van de VS en van 1989 tot 1993 de hoogste militair in het land.

Powell werd in New York uit Jamaicaanse ouders geboren. Na 35 jaar als beroepsmilitair te hebben gewerkt, trad hij op de voorgrond als populair politicus en bewindsman. Hij werd in een zeer roerige tijd in 2001 minister van Buitenlandse Zaken. Powell hield het bijna vier jaar vol. Hij vroeg toenmalig president George W. Bush voor het einde van zijn ambtstermijn als minister om ontslag.

In de clinch

Powell gold als een stem van gematigdheid en lag geregeld in de clinch met ministers als Donald Rumsfeld op Defensie die de harde lijn voorstonden. Het aanzien van Powell geraakte op een dieptepunt begin 2003 toen hij in de Veiligheidsraad van de VN een presentatie gaf over vermeende Iraakse massavernietigingswapens.

Het verhaal bleek niet te kloppen en leidde met een Amerikaanse inval in Irak tot een van de bloedigste oorlogen in de regio waarvan de gevolgen nog steeds merkbaar zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore