1 miljoen pond

Klimaatprijs prins William uitgereikt: Milaan en Australië beloond

18 oktober 2021 04:30 Aangepast: 18 oktober 2021 07:40
Prins William en Kate bij de prijsuitreiking in Londen. Beeld © ANP

De Britse prins William heeft gisteravond voor de eerste keer de Earthshot Prize uitgereikt, een milieuprijs die hij zelf in het leven heeft geroepen. Milaan, waar ze er alles aan doen om voedselverspilling tegen te gaan, viel in de prijzen. Net als projecten om koraalriffen in Australië te restaureren en bossen in Costa Rica te herstellen.

De prijzen werden uitgereikt tijdens een speciaal gala in Londen waarbij William en zijn vrouw Catherine aanwezig waren. Prijswinnaars gingen er vandoor met 1 miljoen Britse pond (1,19 miljoen euro). 

'Lot van de mensheid'

De Britse prins keek terug naar de eerste twintig jaar van deze eeuw. "We leven in een tijd die bepalend is voor het lot van de mensheid", vertelde hij. "Wat we nu doen of nalaten is beslissend voor de komende duizend jaar van onze planeet."

Vijf projecten

Volgens William is alles nog niet verloren. De mensheid heeft al eerder in de geschiedenis bewezen 'het onoplosbare op te lossen'. De prins wil de prijs de komende tien jaar jaarlijks uitreiken, waarbij vijf projecten ieder 1 miljoen pond ontvangen om hun project vorm te kunnen blijven geven.

"Maar we hebben iedereen nodig. Alleen samen kunnen we onze planeet herstellen", vertelde de prins tijdens het evenement. "Het is aan ons om de toekomst is te bepalen. En als we ons er echt voor inzetten, is niets onmogelijk."

Beroemdheden

De vijf prijzen in de diverse categorieën werden uitgereikt door meerdere beroemdheden, onder wie voetballer Mo Salah van Liverpool en actrice Emma Thompson. Ook Catherine reikte een van de prijzen uit. Verder waren er optredens van Coldplay, Yemi Alade, Shawn Mendes en Ed Sheeran.

Winnaars

  • Milaan won de prijs voor zijn voedselafvalcentrales. Daarin wordt nog bruikbaar eten onttrokken aan het afval en vervolgens aan de armste inwoners van de stad verstrekt.
  • Costa Rica ontving de prijs voor zijn programma's waarin de overheid burgers betaalt om bomen te planten en te helpen ecosystemen te herstellen.
  • Het Indiase bedrijf Takachar won voor de ontwikkeling van een draagbare machine die landbouwafval omzet in meststoffen, zodat boeren dit afval niet verbranden en zo luchtvervuiling veroorzaken.
  • Coral Vita uit de Bahama's won voor een project waarbij de organisatie koraal in speciale watertanks laat groeien, wel vijftig keer sneller dan dat koraal normaal gesproken groeit. 
  • Een gezamenlijk Thais-Duits-Italiaans team won met het project AEM Electrolyzer. Dat gebruikt hernieuwbare energie om waterstof te maken. Waterstof is een schoon gas, maar wordt gewoonlijk nog geproduceerd via verbranding van fossiele brandstoffen.

Volgend jaar organiseren de Verenigde Staten de uitreiking van de Earthshot Prize. Dat maakte prins William zelf aan het eind van het programma bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore