25-jarige man

Verdachte moord Britse politicus is zoon vooraanstaande Somaliër

17 oktober 2021 12:56
David Amess.

De man die ervan wordt verdacht dat hij vrijdag de Britse parlementariër David Amess heeft doodgestoken, is de zoon van een oud-adviseur van de Somalische premier. De vader van de verdachte reageert geschokt.

Amess (69) werd doodgestoken tijdens een bijeenkomst in een kerk voor inwoners van zijn kiesdistrict. Er is weinig twijfel over wie de dader is: de 25-jarige Ali Harbi Ali. Die had een afspraak gemaakt om daarbij te zijn en wachtte na de dodelijke steekpartij rustig op de politie. 

Getraumatiseerd

"Ik voel me erg getraumatiseerd. Dit is niet iets wat ik ooit had verwacht", zegt vader Harbi Ali Kullane tegen de krant The Sunday Times. Veiligheidsdiensten denken dat zijn zoon alleen heeft gehandeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie: moord op Brits parlementslid is een terreurdaad

Hij zou niet in beeld zijn geweest als mogelijke terrorist, wel was hij volgens verschillende media in het verleden doorverwezen naar een antiradicaliseringsprogramma van de overheid, Prevent. Dat zou onder meer te maken hebben met zorgwekkende berichten die hij plaatste op sociale media.

Lockdown

De Britse autoriteiten houden er rekening meer dat meerdere mensen tijdens de lockdown via internet zijn geradicaliseerd. Onderzocht wordt of dat ook met Ali Harbi Ali is gebeurd.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore