Eerste ruimtefilm

Russische actrice Joelia Peresild weer geland op aarde na twee weken in ISS

17 oktober 2021 11:02 Aangepast: 18 oktober 2021 09:06
De Russische actrice Joelia Peresild (37) is vandaag weer geland op aarde. Beeld © AP

De opnames van de eerste film in de ruimte zitten erop. Na twee weken filmen is de Russische actrice Joelia Peresild (37) vanochtend veilig teruggekeerd op de aarde.

Samen met cameraman en producent Klim Sjipenko en kosmonaut Oleg Novitski landde Peresild rond 06.36 uur in een Sojoez-capsule, met daaraan parachutes bevestigd, in Kazachstan.

De Russische ruimtecapsule landde ten zuidoosten van de Kazachse stad Zhezkazgan. De Russische ruimtecapsule landde ten zuidoosten van de Kazachse stad Zhezkazgan.

Afgelopen nacht werd de capsule op een hoogte van ongeveer 420 kilometer boven de aarde losgekoppeld van het internationale ruimtestation ISS. De capsule daalde vervolgens af naar de aarde.

Ruimterace

De actrice was bijna twee weken in het ruimtestation om de eerste film ooit buiten de aarde op te nemen. De film heet Vizov (De uitdaging) en Peresild speelt een chirurg die naar de ruimte gaat om het leven van astronaut Novitski te redden. Wanneer de film uitkomt is nog niet bekend. Ook is nog niet bekend of de film in Nederland te zien zal zijn.

Rusland wilde als eerste zo'n uniek project uitvoeren. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kondigde vorig jaar aan samen met acteur Tom Cruise een film te willen maken in het internationale ruimtestation. Rusland heeft de Amerikanen afgetroefd in wat lijkt een nieuw soort ruimterace.

Bekijk ook: Rusland stuurt acteurs de ruimte in voor eerste échte ruimtefilm

Nog nooit is een film echt in de ruimte opgenomen, de Russen hebben een unieke buitenaardse primeur.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russische filmploeg gaat eerste 'ruimtefilm' maken in ISS

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore