Tegen fascime

Na rellen van vorige week, weer tienduizenden Italianen de straat op

16 oktober 2021 20:37 Aangepast: 16 oktober 2021 20:55
De protesten duurden de hele dag.

Tienduizenden Italianen hebben op initiatief van een reeks vakbonden in Rome gedemonstreerd tegen fascisme. Het protest komt een week na de grootschalige protesten tegen de invoering van de coronapas op de Italiaanse werkvloer.

De bonden hebben zeker achthonderd bussen en een serie speciaal ingehuurde treinen ingezet om de aanhang naar Rome te brengen. Ze claimen dat er meer dan 100.000 betogers zijn gekomen. Omdat protesten vorige week uitliepen op rellen, was de politie massaal uitgerukt. 

Vernielingen

Vorige week grepen rechtsextremisten het protest tegen de coronapas aan om een vakbondskantoor binnen te dringen en vernielingen aan te richten. Die aanval op vakbondskantoren was volgens de sprekers vooral het werk van Forza Nuova, een rechts-radicale splintergroep die onder meer immigratie, beperkende coronamaatregelen, abortus en de Europese Unie hekelt..

De extreemrechtse partij heeft voor zover bekend nog nooit ergens onder deze naam een zetel gewonnen. Leiders van de partij zijn gearresteerd en de website is geblokkeerd.

Verbieden

Italië was van 1924 tot 1943 een dictatuur onder leiding van Benito Mussolini (1883-1945), de zelfbenoemde uitvinder van het fascisme. Hij kwam al in 1922 aan de macht en korte tijd later werden coalitiepartners net als tegenstanders van zijn regering gearresteerd en werden partijen ontbonden.

De Italiaanse regering nu overweegt Forza Nuova te verbieden. Vakbondsleider Luigi Sbarra eiste op de betoging een verbod op alle neofascistische of neonazistische organisaties.  

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore