Ga naar de inhoud
1817 panden bedolven

Lavastroom op La Palma verzwelgt opnieuw honderden gebouwen

Zicht op de vulkaan op 15 oktober. Beeld © EPA

De lavastroom uit de vulkaan op het Canarische eiland La Palma blijft huizen en gebouwen opslokken. Volgens de laatste telling zijn tot vanmiddag 1817 panden verzwolgen. Dat zijn er 269 meer dan het aantal dat de nationale tv-zender RTVE donderdag naar buiten bracht.

De zender beriep zich daarbij op informatie van het Europese aardobservatiesysteem Copernicus. Er is geen melding gemaakt van nieuwe evacuaties.

Nieuwe bevingen

Sinds middernacht zijn er wel weer een kleine veertig lichte en middelzware aardbevingen geregistreerd. De zwaarste had een kracht van 4,6, gemeten op een diepte van 37 kilometer. "De bevingen duiden erop dat de uitbraak onverminderd aanhoudt", zei vulkanoloog Eduardo Suárez van het Nationaal Geografisch Instituut.

La
Lees ook:
La Palma groter na vulkaanuitbarsting: wanneer wordt de landkaart aangepast?

De vulkaan in het natuurpark Cumbre Vieja barstte op 19 september uit, nadat hij 50 jaar sliep. De gloeiende lavastroom en de asregen richtten sindsdien een enorme schade aan aan gebouwen, infrastructuur en de landbouw, met name bananenplantages. Meer dan 7000 mensen moesten uit voorzorg hun woning verlaten. Tot dusver raakte niemand ernstig gewond.

Het vliegveld van La Palma is volgens exploitant Aena nog steeds bereikbaar, maar wordt door de Spaanse en international luchtvaartmaatschappijen gemeden wegens de grote concentratie asdeeltjes in de lucht. Het vliegverkeer naar de andere Canarische eilanden verloopt normaal.

Bekijk ook: Huisdieren gevangen tussen lava op La Palma

01:02
Meerdere huisdieren zijn bekneld geraakt tussen de lava op het Spaanse eiland La Palma. Hun baasjes zijn in alle haast gevlucht voor de vulkaan die weken geleden uitbarstte.