Geradicaliseerd

Noorse politie al in 2015 op de hoogte van mogelijk gevaar aanslagpleger

16 oktober 2021 09:15 Aangepast: 16 oktober 2021 12:24
De Noorse premier Jonas Gahr Støre (rechts) legt bloemen in Kongsberg. Beeld © AP

De Noorse politie wist dat de man die woensdag in Kongsberg vijf mensen doodde, was geradicaliseerd en mogelijk geweld zou gebruiken. In een interview met de krant Verdens Gang zegt het hoofd van de afdeling terrorismebestrijding Arne Christian Haugstøyl dat de politie in 2015 voor het eerst over hem werd getipt.

Volgens Haugstøyl wees toen niets erop dat de 37-jarige man die zich tot de islam had bekeerd een terroristische bedreiging vormde. Wel leek hij geestesziek te zijn. 

Video op YouTube geplaatst

Omdat de vrees bestond dat hij zou radicaliseren, werd hij in de jaren daarna in de gaten gehouden. Naar aanleiding van een video die hij in 2017 op YouTube publiceerde, werd hij ook ondervraagd. Omdat zijn gedrag verband leek te houden met mentale problemen, lichtte de politie in 2018 de gezondheidsdiensten in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dader Noorse pijl-en-boogmoorden had al lang psychische problemen

"Op basis van zijn geestelijke gezondheid zagen we een lage drempel om geweld te plegen en dat er een mogelijkheid was dat hij met eenvoudige middelen een kleinschalige aanslag in Noorwegen zou kunnen plegen", aldus Haugstøyl.

Van de radar

Daarna verdween hij voor de politie van de radar. Volgens Haugstøyl loopt er een onderzoek naar de gang van zaken. De man, een Deen die al jaren in Noorwegen woonde, gebruikte bij de aanslag onder meer een pijl-en-boog.

Bekijk ook: 'Ik hoorde schoten en zag pijlen'

Ooggetuigen vertellen over de aanslag in Kongsberg. "Ik zag de schutter niet. Wel de pijlen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore