David Amess

Politie: moord op Brits parlementslid is een terreurdaad

16 oktober 2021 06:47 Aangepast: 16 oktober 2021 12:26
Beeld © AP

De Britse politie behandelt de moord op het Britse parlementslid David Amess als een terreurdaad. Amess werd gisteren doodgestoken.

Coördinator van de Britse antiterreurpolitie Dean Haydon zei vannacht in een verklaring dat in het voorlopige onderzoek een motief naar voren is gekomen dat verband houdt met islamistisch extremisme.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brits parlementslid doodgestoken tijdens werkbezoek: 'Een schok voor Engeland'

De 69-jarige Amess werd gistermiddag doodgestoken in een kerk in zijn kiesdistrict Leigh-on-Sea. Een 25-jarige verdachte is opgepakt voor de moord. Er is op twee adressen in de regio Londen huiszoeking verricht na de moord.

'Brit van Somalische afkomst'

Volgens bronnen van de BBC is de verdachte een Britse man van Somalische afkomst. Hij zou alleen hebben gehandeld. De man liep de kerk binnen en stak Amess meerdere keren. Behandeling ter plaatse en de komst van een traumahelikopter mochten niet baten. 

Amess was niet een heel vooraanstaand parlementslid, maar wel een van de langstzittende. Hij was getrouwd en had vijf kinderen. Hij werd vermoord tijdens een politiek spreekuur, dat Britse politici vaak houden in hun kiesdistrict.

David Amess. David Amess.

Tweede moord tijdens spreekuur

Bijna vijf jaar geleden werd politica Jo Cox ook vermoord tijdens zo'n spreekuur. "Voor de tweede keer in relatief korte tijd wordt een parlementslid vermoord tijdens een openbaar spreekuur. Een schok voor Engeland", zegt RTL Nieuws-correspondent Anne Saenen.

Volgens Saenen laaide meteen de discussie over de beveiliging van Britse politici weer op. "Men ging ervan uit dat de moord op Jo Cox een eenmalig incident zou zijn. Maar dat is dus helaas niet het geval." Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft de politie opdracht gegeven om de veiligheidsmaatregelen rond parlementsleden nog eens tegen het licht te houden.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore