Verdachte aangehouden

Brits parlementslid doodgestoken tijdens werkbezoek: 'Een schok voor Engeland'

15 oktober 2021 15:34 Aangepast: 16 oktober 2021 08:39
David Amess.

Het conservatieve parlementslid David Amess is overleden na een steekpartij. Dat meldt de Britse politie. Zijn belager zou meerdere keren hebben gestoken en is aangehouden. "Voor de tweede keer in relatief korte tijd wordt een parlementslid vermoord tijdens een openbaar spreekuur. Een schok voor Engeland", zegt RTL Nieuws-correspondent Anne Saenen.

Volgens Sky News zou de dader een kerkzaal zijn binnengewandeld en de politicus hebben aangevallen. Het parlementslid was op werkbezoek in zijn eigen kiesdistrict.

David Amess, 69 jaar, vertegenwoordigde het Southend West-district in Essex. 

Motief

"Het is nog niet duidelijk wat het motief is van de dader. Amess zou ter plaatse zijn behandeld aan zijn verwondingen en is per helikopter afgevoerd", zegt Saenen. Amess was niet een heel vooraanstaand parlementslid, maar wel een van de langstzittende. Hij was getrouwd en had vijf kinderen.

Jo Cox werd in 2016 vermoord. Jo Cox werd in 2016 vermoord.

Brute moord

In 2016 werd Groot-Brittannië opgeschrikt door de moord op de Britse Labour-politica Jo Cox. Zij kwam om het leven door geweerschoten en messteken. Ze overleed een uur later aan haar verwondingen. Haar aanvaller werd veroordeeld tot levenslang. 

Discussie over veiligheid laait weer op

Met deze twee moorden in korte tijd, laait de discussie over veiligheid van parlementsleden weer op. Saenen: "Na de moord op parlementslid Jo Cox werd er uitgebreid gesproken over het beveiligen van parlementsleden, maar leden van het Lagerhuis wilden benaderbaar blijven voor hun kiezers. Men ging ervan uit dat de moord op Jo Cox een eenmalig incident zou zijn. Maar dat is dus helaas niet het geval."

Halfstok

De vlag bij de ambtswoning van premier Boris Johnson hangt halfstok. Britse politici reageerden geschokt op het incident. "Diepbedroefd dat we Sir David Amess MP hebben verloren", twitterde justitieminister en vicepremier Dominic Raab. Amess was volgens hem een 'formidabele campagnevoerder met een groot hart. Rust zacht mijn vriend'.

Ook andere leden van het kabinet hebben met afschuw gereageerd. Leider van Labour Keir Starmer noemde de steekpartij schokkend en afgrijselijk. "Mijn gedachten gaan uit naar David, zijn familie en medewerkers."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore