'Soros-puppets'

Nederland roept Sloveense ambassadeur op het matje na 'ongepaste tweet'

14 oktober 2021 18:57 Aangepast: 14 oktober 2021 19:02
Janez Janša Beeld © AFP

Nederland heeft de Sloveense ambassadeur ontboden na een 'ongepaste en onsmakelijke' tweet van premier Janez Janša. In de tweet moest D66'er Sophie in 't Veld het ontgelden en werd ze een 'marionet van George Soros' genoemd.

"Het is totaal ongepast dat Sloveense premier Jansa Nederlandse Europarlementariërs 'Soros-puppets' noemt. Daarbij is het onsmakelijk dat hierin ook naar overleden parlementariërs werd verwezen", laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Demissionair premier Mark Rutte zegt 'zo ver mogelijk' afstand te nemen van de tweet.

Janša en In 't Veld ruzieden al vaker, maar de Sloveense premier keerde zich vandaag opnieuw tegen de Nederlandse, die in Slovenië is voor een monitoringsmissie. Een delegatie onder leiding van In 't Veld komt nagaan of de Sloveense rechtsstaat onder Janša inderdaad afglijdt. De premier ziet er ongewenste bemoeienis in van een linkse kliek die erop uit is hem beentje te lichten.

'Soros-puppets'

De premier twitterde over de huidige en voormalige Nederlandse Europarlementariërs en noemde hen 'Soros-puppets', verwijzend naar de Hongaarse weldoener George Soros, die vaak het mikpunt is van samenzweringstheorieën. Vroegere en huidige Europarlementariërs van PvdA en GroenLinks en de intussen overleden VVD-Europarlementariër Hans van Baalen zouden ook in Soros' zak zitten. De tweet van de premier is inmiddels verwijderd.

De Sloveense regering is dit halfjaar voorzitter van de EU, van wie doorgaans een diplomatieke, bemiddelende opstelling wordt verwacht. Maar van die ongeschreven regel trekt Janša zich niets aan.

"We roepen premier Janša dringend op om te stoppen met de provocaties tegen leden van het Europees Parlement", twittert parlementsvoorzitter David Sassoli. Zulke aanvallen raken ook de EU-burgers die hen hebben gekozen, waarschuwt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore