Doodgeschoten

Tolk die voor Nederlanders werkte vermoord in Kabul

14 oktober 2021 11:24 Aangepast: 14 oktober 2021 17:50
Talibanstrijders in Kabul (foto ter illustratie) Beeld © AFP

Een Afghaanse tolk die geëvacueerd zou gaan worden uit zijn land, is vannacht doodgeschoten in Kabul. De Nederlandse Politiebond, die de man vanuit het verleden kent, bevestigt zijn dood.

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, bevestigt tegenover RTL Nieuws dat de tolk werkte voor een missie waar Nederland aan deelnam.

Zijn collega van de politiebond ACP Gerrit van de Kamp verduidelijkt dat de tolk heeft gewerkt voor EUPOL, een politieteam uit Europese landen dat Afghaanse agenten opleidde. Nederland leverde hier ook mensen voor. "Dat betekent dat deze persoon voor Nederland gewerkt kan hebben, maar ook voor andere landen."

Kamer geschrokken

Nederland trainde van 2006 tot 2013 politieagenten, maar ook aanklagers, rechters en advocaten in Afghanistan.

Het nieuws overviel de Tweede Kamer, zo is te zien in deze video:

Vannacht zou er bij de 36-jarige man, die in het huis van zijn ouders was, zijn aangeklopt door leden van de taliban. Die zouden hebben gevraagd naar zijn naam. "Ze vroegen om hem en toen hij bevestigde wie hij was, begonnen ze ineens met een AK-47 op hem te schieten", zegt een familielid van de tolk tegen de NOS.

Voor zover bekend is er niet eerder een tolk vermoord die op de Nederlandse evacuatielijst stond. Veel tolken zitten ondergedoken uit angst voor de taliban vanwege hun werk voor Nederlandse of andere buitenlandse missies.

'Als het klopt, is het een drama'

Demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten: "Op dit moment weten we niet meer dan in het bericht staat. Als het zo is, is het een drama. We proberen zo snel mogelijk te achterhalen hoe dit zit en of deze tolk op een evacuatielijst stond."

Het bericht van de moord bevestigt volgens Knapen wel de noodzaak om de groep van 2100 Afghanen die Nederland wil opnemen daar 'zo snel als mogelijk' weg te halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Appen met een Afghaanse tolk in Kabul: 'Ik wil weg, kun je mij helpen?'

Geschokt

Tot nu toe zijn 2500 mensen met als bestemming Nederland uit Afghanistan gehaald. Eerder deze week werd bekend dat het demissionaire kabinet verwacht dat er nog zo'n 2100 mensen in Afghanistan in aanmerking komen voor evacuatie naar Nederland.

Tweede Kamerleden zijn geschrokken van het nieuws. Partijen hebben lang aangedrongen op evacuatie van de tolken. Volgens de Kamer had het kabinet al veel eerder tolken moeten ophalen. "Afgrijselijk. Deze man heeft zij aan zij met de Nederlandse politie gediend", aldus Kati Piri (PvdA). Ze vindt het 'extra pijnlijk omdat tolken allang in veiligheid hadden moeten zijn'.

Chaotische evacuatie

Het terughalen van Nederlanders én Afghaanse tolken die voor de Nederlandse missies hadden gewerkt, verliep zo chaotisch dat het twee weken geleden de kop kostte aan de ministers Kaag en Bijleveld. Vooral die laatste, CDA-minister Bijlveld, werd verantwoordelijk gehouden voor het niet snel genoeg terughalen van die tolken.

De Tweede Kamer drong al maanden aan op het snel naar Nederland halen van die groep. Maar Bijleveld maakte daar het afgelopen jaar ondanks dat aandringen, volgens een Kamermeerderheid niet genoeg haast mee. Toen het vliegveld van Kabul werd gesloten na de machtsovername door de taliban, waren niet alle tolken die de Nederlanders hadden ondersteund naar Nederland gebracht.

Bekijk ook: Beloftes taliban niet nageleefd: doodstraffen en dreigende hongersnood

Ze beloofden een mild beleid en voorspoed voor alle Afghanen. Maar 6 weken nadat ze de macht in Afghanistan grepen, blijkt dat de taliban die beloftes niet nakomen. En daardoor blijft internationale hulp uit.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog ruim 2100 mensen komen in aanmerking voor evacuatie vanuit Afghanistan naar Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore