Bekeerd tot islam

Deense dader van Noorse pijl-en-boogaanval was geradicaliseerd

14 oktober 2021 10:32 Aangepast: 14 oktober 2021 13:46
Beeld © EPA

De Deense man die in de Noorse stad Kongsberg vijf mensen doodde met een pijl en boog, was bekeerd tot de islam. Dat heeft de Noorse politie op een persconferentie bekendgemaakt.

De politie had onlangs informatie binnengekregen dat de 37-jarige Deen aan het radicaliseren was. Hij was in beeld bij de veiligheidsdiensten en de politie, die over de radicalisering contact met hem heeft gehad, maar niet dit jaar.

In de persconferentie benadrukte de Noorse politiechef Ole Bredrup Sæverud dat er nog niets bekend is over het motief van de aanval. De Deen heeft volgens Sæverud al wel bekend. De man handelde volgens de politie alleen. Het lijkt volgens de politie een terroristische daad te zijn, maar dat is nog niet zeker.

Supermarkt

De man werd gisteren opgepakt nadat hij met een pijl en boog vijf mensen had doodgeschoten. Twee personen raakten gewond, maar zij zouden buiten levensgevaar zijn.

De dodelijk slachtoffers zijn vier vrouwen en een man. Zij waren tussen de 50 en 70 jaar oud. De verdachte schoot zijn slachtoffers op verschillende plekken in de stad neer, waaronder in een supermarkt.

Noorse media citeerden eerder een politiewoordvoerder dat de man ook andere wapens bij zich zou hebben, maar daarover zijn verder geen mededelingen gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Getuigen Noorse aanval: 'Ik zag een pijl uit iemands rug steken'

De politie van Kongsberg, een stad op zo'n 80 kilometer ten westen van de Noorse hoofdstad Oslo, kreeg gisteravond om 18.13 uur de eerste melding binnen van een man die met een pijl en boog mensen aanviel in het centrum van de stad.

De verdachte werd om 18.47 uur ingerekend. "Het duurde enige tijd voordat de eerste politieagent ter plaatse was", liet de politie eerder in een verklaring weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Opgepakte Deen bekent bizarre pijl-en-boogmoorden in Noorwegen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore