Pijl-en-boogaanval

Getuigen Noorse aanval: 'Ik zag een pijl uit iemands rug steken'

14 oktober 2021 10:37 Aangepast: 14 oktober 2021 13:45

"Ik zag een man de supermarkt uitlopen, uit zijn rug stak een pijl. Schokkend." Getuigen delen hun verhaal over de bizarre pijl-en-boogaanval die Noorwegen heeft opgeschrikt. Vijf mensen zijn om het leven gekomen.

Een 37-jarige Deen is opgepakt en heeft inmiddels een bekentenis afgelegd. Gisteravond viel hij in een stad op zo'n 80 kilometer van de Noorse hoofdstad Oslo meerdere mensen aan. De aanvaller zou meerdere wapens bij zich hebben gehad, waaronder een pijl-en-boog. Hij viel meerdere mensen aan, onder meer in een Coop-supermarkt.

Vijf mensen overleefden de pijl-en-boogaanval niet, twee anderen raakten gewond. Zij liggen op de intensive care van een ziekenhuis.

Getuigen 

Getuigen delen in Noorse media een dag later hun verhaal. David vertelt tegen Drammens Tidende: "We zagen een man de supermarkt uitlopen. In zijn rug zat een pijl. Het was schokkend."

Een andere getuige, student Thomas Nilsen, woont in de straat waar de aanval gebeurde. "Ik hoorde doodskreten. Het was zo heftig."

De Noor omschrijft tegen het Noorse Dagbladet het incident als 'onwerkelijk.' "Dat geschreeuw zal ik nooit vergeten, ik heb nog nooit zoiets gehoord."

Een pijl die door de Deen werd afgeschoten. Een pijl die door de Deen werd afgeschoten.

Na het intense geschreeuw ging de student naar buiten om te zien wat er aan de hand was. In de straat, die hij omschrijft als een rustige straat, waren op dat moment allerlei politiekorpsen en ambulancebroeders te hulp geschoten.

"Ik sprak met een vrouw die een gapende wond in de dij van een slachtoffer had gezien. Er omheen lag een grote plas bloed. Het heeft veel indruk op mij gemaakt. Het is krankzinnig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deense dader van Noorse pijl-en-boogaanval was geradicaliseerd

De dader werd ruim een half uur na de aanval opgepakt. De Deen woont in de Noorse stad Kongsberg en is een bekende van de politie. Hij blijkt eerder bekeerd te zijn tot de islam en geradicaliseerd. De aanslag lijkt volgens de politie een terroristische daad te zijn, maar dat is nog niet zeker.

Premier Jonas Gahr Støre noemt de aanval gruwelijk. 

Bekijk ook: Tien jaar na aanslag op eiland Utøya: 'Nu eindelijk plek voor woede'

Op 22 juli was het tien jaar geleden dat Anders Breivik het vuur opende op het Noorse eiland Utøya. De rechts-extremist had het voorzien op jongeren van de sociaaldemocratische partij die daar op zomerkamp waren. 69 van hen kwamen om het leven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore