Vijf doden

Opgepakte Deen bekent bizarre pijl-en-boogmoorden in Noorwegen

14 oktober 2021 09:30 Aangepast: 14 oktober 2021 09:45
Het centrum van Kongsberg is afgesloten Beeld © AFP

De Noorse politie heeft een 37-jarige Deen opgepakt voor de aanval met pijl en boog in de Zuid-Noorse stad Kongsberg. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven.

Twee anderen, onder wie een politieagent, raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht. Zij zijn buiten levensgevaar.

De gearresteerde man heeft bekend, meldt de openbaar aanklager die de zaak onder zich heeft, maar diens motief is nog onduidelijk. De politie sluit een mogelijke terroristische aanslag niet uit.

Behalve pijl en boog zou de verdachte volgens Noorse media ook andere wapens hebben gebruikt, maar daarover worden door de politie geen mededelingen gedaan.

Veel geruchten

De politie van Kongsberg, een stad op zo'n 80 kilometer ten westen van de Noorse hoofdstad Oslo, kreeg gisteravond om 18.13 uur de eerste melding binnen van een man die met een wapen - volgens getuigenverklaringen een pijl en boog - mensen aanviel in het centrum van de stad.

De verdachte, die de Deense nationaliteit heeft maar woonachtig is in Kongsberg, werd om 18.47 uur ingerekend. "Het duurde enige tijd voordat de eerste politieagent ter plaatse was", schrijft de politie in een verklaring. Omdat er 'veel geruchten rondgaan op sociale media' heeft de politie besloten informatie over de aanval vrij te geven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vijf doden en twee gewonden door man met pijl en boog in Noorwegen

Handelde alleen

Volgens de politieverklaring is een agent die op dat moment niet aan het werk was gewond geraakt bij de aanval. Noorse media meldden eerder dat een agent in zijn rug was geschoten. In de Noorse krant VG zijn foto's te zien van een pijl die in een houten muur in de stad is blijven steken. De autoriteiten gaan ervan uit dat de verdachte alleen handelde en geen andere wapens gebruikte.

"De informatie die wij uit Kongsberg binnenkrijgen is afschuwelijk", zei de Noorse minister-president Erna Solberg gisteravond laat in een persconferentie. "Ik begrijp dat mensen angstig zijn, maar ik wil benadrukken dat de politie de situatie onder controle heeft", aldus Solberg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Peter hielp slachtoffers bij Utøya tijdens bloedbad: 'Thuis bezinkt het pas'

70 kilometer van Utoya

De nationale politie heeft agenten opgeroepen zich goed te bewapenen na het 'ernstige incident'. Doorgaans zijn Noorse agenten onbewapend. De autoriteiten hebben nu besloten agenten tijdelijk van vuurwapens te voorzien. De Noorse politie komt vandaag met een uitgebreidere verklaring over het incident als er 'meer duidelijkheid is over wat er precies gebeurd is'.

Ongeveer 70 kilometer ten noordoosten van de getroffen stad ligt het eiland Utoya, waar ruim tien jaar geleden de rechtse terrorist Anders Behring Breivik 69 mensen, voornamelijk tieners en jonge volwassenen, doodschoot. Kort daarvoor had hij in Oslo een bom laten ontploffen, waarbij acht mensen om het leven kwamen. Het geldt als de tot nu toe zwaarste terroristische aanslag in het land. Breivik werd in 2012 veroordeeld tot een lange gevangenisstraf.

Bekijk ook: Tien jaar na aanslag op eiland Utøya: 'Nu eindelijk plek voor woede'

Op 22 juli was het tien jaar geleden dat Anders Breivik het vuur opende op het Noorse eiland Utøya. De rechts-extremist had het voorzien op jongeren van de sociaaldemocratische partij die daar op zomerkamp waren. 69 van hen kwamen om het leven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore