Ga naar de inhoud
Rare geluiden en misselijkheid

Mysterieus Havanasyndroom duikt weer op, nu bij diplomaten in Colombia

De Colombiaanse president Iván Duque (m) en de Amerikaanse ambassadeur Philip Goldberg (r) tijdens een ontmoeting in augustus in Bogotá. Beeld © EPA

De mysterieuze ziekte die bekendstaat als het Havanasyndroom is weer opgedoken. Ditmaal bij ambassadepersoneel van Amerika in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Zeker vijf families verbonden aan die ambassade hebben last van 'onverklaarbare' klachten zoals hoofdpijn en duizeligheid.

Het onderzoek naar wie last hebben van de ziekteverschijnselen loopt nog, blijkt uit e-mails van Philip Goldberg, de Amerikaanse ambassadeur in Colombia, die de The Wall Street Journal heeft ingezien. Zeker één familie heeft het land verlaten voor behandeling.

'Onverklaarbaar incident'

Het ambassadepersoneel kreeg halverwege september de eerste melding van een 'onverklaarbaar gezondheidsincident'. Begin deze maand bleek uit e-mails dat het Havanasyndroom opnieuw was opgedoken en werd iedereen met verschijnselen opgeroepen om zich te melden.

Sommige leden van de getroffen families in Bogotá dachten aanvankelijk dat ze hoogteziekte hadden, aangezien de stad ruim 2600 meter boven zeeniveau ligt, zegt een diplomaat tegen de Amerikaanse krant. Gedurende het onderzoek wonen enkele getroffen families in hotels.

Overheidspersoneel
Lees ook:
Overheidspersoneel VS zomaar ziek na mysterieuze incidenten rond Washington

Het Havanasyndroom dankt zijn naam aan de Cubaanse hoofdstad Havana, de plek waar de eerste meldingen eind 2016 vandaan kwamen. Later volgden vergelijkbare incidenten in China, Oostenrijk, Duitsland, Servië en de VS zelf. Tweehonderd Amerikaanse overheidsmedewerkers zijn er naar schatting door getroffen.

Piepend geluid

Deze mensen meldden zich telkens met soortgelijke gezondheidsklachten, zoals ernstige hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, evenwichtsstoornissen en het horen van een vreemd piepend geluid. De oorzaak is in de vijf tussenliggende jaren nooit achterhaald, al is door experts gesuggereerd dat het zou kunnen gaan om een aanval met elektromagnetische straling of microgolven, zoals bij een spionageschandaal dat speelde tussen 1953 en 1976, ook wel bekend als het 'Moskou-signaal'.

Microgolven
Lees ook:
Microgolven waarschijnlijke oorzaak mysterieuze ziekte Amerikaanse diplomaten op Cuba

De ambassade in Colombia is een van de grootste die de Verenigde Staten runt in het buitenland. Er werken onder anderen agenten van inlichtingendiensten en antidrugsbrigade. De ontwikkelingen komen enkele dagen voor een verwacht bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.