Ruim 2,15 meter

Rumeysa is de langste vrouw ter wereld: 'Ik voel me speciaal'

13 oktober 2021 13:43 Aangepast: 13 oktober 2021 13:46
Rumeysa is de langste vrouw ter wereld. Beeld © PA Images / Alamy

De Turkse Rumeysa Gelgi is met haar ruim 2,15 meter door Guinness World Records uitgeroepen tot de langste levende vrouw ter wereld. De 24-jarige werd in 2014 al bekroond tot de langste tiener ter wereld. Ze was toen 213,6 cm. 

Gelgi dankt haar recordlengte aan het zeldzame syndroom van Weaver; een aangeboren aandoening die wordt veroorzaakt door een verandering in het DNA. Een van de kenmerken is overgroei.

Dat is niet altijd makkelijk, vertelt ze aan Guinness World Records. Zo zorgt het voor gezondheidsproblemen, zit ze in een rolstoel en werd ze vroeger gepest. Ze kan met behulp van een rollator lopen, maar alleen korte tijd.

Toch zijn er ook voordelen, zegt ze. "Het is fantastisch een Guinness World Record-houder te zijn. En doordat ik de enige vrouw ben die zo lang is, voel ik me speciaal."

Haar familie en de mensen om haar heen zijn trots op haar, vertelt ze. En zijzelf is dat ook. "Deze titel geeft me het gevoel dat ik uniek ben."

Het motiveert haar om haar doelen te bereiken, zegt ze. "Anders zijn, is zo erg niet. Je kunt er dingen door bereiken die je niet voor mogelijk hield." 

Ze heeft dan ook een boodschap voor iedereen die het horen wil: "Accepteer jezelf zoals je bent, wees ben je bewust van je potentie en doe je best."

Gelgi is overigens niet de langste vrouw ooit. De recordhouder is Zeng Jinlian uit China. Zij was ruim 2,46 meter lang en overleed in 1982. Gelgi's voorganger Yao Defen, eveneens een Chinese, was ruim 2,33 meter. Zij stierf in 2012.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore