Dodelijke ontgroening

Medisch experts: student Sanda (20) stierf door overdosis zout

13 oktober 2021 10:53 Aangepast: 17 november 2021 11:03
Sanda's broer Seydou en zijn vriendin Marie komen aan bij de rechtbank in Hasselt. Beeld © Belga/ANP

De Belgische student Sanda Dia is gestorven aan onomkeerbare hersenschade, veroorzaakt door een overdosis zout die hij binnenkreeg tijdens zijn ontgroening. Tijdens de autopsie op zijn lichaam zijn ook kneuzingen ontdekt.

Dat verklaren drie onafhankelijke medisch experts in het veelbesproken proces tegen achttien leden van de Vlaamse studentenclub Reuzegom, melden Belgische media waaronder Het Laatste Nieuws.

'Zo goed als dood'

Sanda stierf in december 2018 nadat hij een ontgroeningsritueel van twee dagen had ondergaan in Leuven en later in het bos van Vorselaar. Hem werd opgedragen om grote hoeveelheden zoute visolie te drinken waarin met een blender levende muizen waren toegevoegd. Daarbij stond hij lange tijd zonder kleding in een zelf gegraven put waarin ijswater over hem heen is gegooid, waarbij hij zwaar onderkoeld raakte.

"Toen hij op de spoedafdeling aankwam, deed hij zijn ogen niet meer open", zei de Belgische forensisch patholoog Werner Jacobs van de Universiteit Antwerpen in de rechtszaal, schrijft dagblad De Morgen. "Hij gaf ook geen reactie meer. Hij is eigenlijk zo goed als dood het ziekenhuis binnengebracht." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sporen gewist: 18 studenten gruwelijke ontgroening België toch voor rechter

4 liter zeewater

De hoeveelheid zout in Sanda's lichaam kan volgens Jacobs vergeleken worden met iemand die 4 liter zeewater drinkt. Dat leidde bij de destijds 20-jarige student ingenieurswetenschappen tot een acuut 'hersenoedeem': waarbij de hersenen opzwellen en onomkeerbare hersenschade ontstaat. Alles wat in het ziekenhuis nog is geprobeerd om hem te redden, was 'gedoemd om te mislukken', aldus de medisch expert.

Die laatste vaststelling is van belang in het proces. De verdediging van de verdachten stelde namelijk eerder vragen bij de medische behandeling van Sanda. In de rechtszaak volgden nu andere vragen, zoals: konden de verdachte Reuzegommers weten hoe gevaarlijk visolie was?

Bekijk ook: Student Sanda stierf bij ontgroening: 'We willen gerechtigheid'

Vrienden spraken in september vorig jaar met Vlaamse media.

De hoeveelheid alcohol die Sanda had gedronken, heeft ook een rol gespeeld, zei Niels Van Regenmortel, een andere medisch expert, gespecialiseerd in intensieve zorg. "Op een gegeven moment is er een point of no return. De combinatie van onderkoeling, uitdroging en het hoge zoutgehalte maakt het overlijden onvermijdelijk."

Kneuzingen

Uit de zitting bleek verder dat er tijdens het lichamelijk onderzoek ook kneuzingen zijn ontdekt bij Sanda. Boven op het hoofd, de borst, de rug en het bekken van de jongen werden verwondingen aangetroffen. Die kunnen zijn ontstaan tijdens de reanimatiepogingen in het ziekenhuis, maar duiden volgens patholoog Jacobs ook op het gebruik van geweld.

Het proces gaat verder op 22 april. Dan mogen de advocaten hun pleidooien houden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore