Nieuw onderzoek

Deskundigen: 'Beperk gebruik aspirine tegen hartaanval'

12 oktober 2021 22:03 Aangepast: 12 oktober 2021 22:03
Bloeddrukmeting bij een patiënt. Beeld © iStock

Wie elke dag een lage dosis aspirine neemt om een eerste hartaanval of beroerte te voorkomen, kan daar beter voorzichtig mee zijn, zegt een onafhankelijke adviesraad van Amerikaanse artsen. Volwassenen met een hoog risico op hart- en vaatziekten kunnen volgens hen ernstige bijwerkingen krijgen.

De deskundigen stellen nieuwe richtlijnen voor, meldt de krant The New York Times. Artsen moeten niet langer routinematig een dagelijkse lage dosis aspirine (tot 100 milligram) voorschrijven aan patiënten met een hoog risico op een eerste hartaanval of beroerte.

Groeiend bewijs

Het panel baseert de voorgestelde aanbeveling op groeiend bewijs dat het risico op ernstige bijwerkingen veel groter is dan het voordeel van wat ooit werd beschouwd als een opmerkelijk goedkoop wapen in de strijd tegen hartziekten. De nieuwe richtlijn geldt niet voor mensen die al aspirine gebruiken of die al een hartaanval hebben gehad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eén pil tegen hart- en vaatziekten? 'Nogal grof geschut'

Aspirine remt de vorming van bloedstolsels die slagaders kunnen blokkeren. Maar regelmatig gebruik kan al vrij snel het risico op bloedingen verhogen, vooral in het spijsverteringskanaal en in de hersenen. De gevaren nemen toe met de leeftijd.

Aanbeveling teruggetrokken

Het Amerikaanse panel is ook van plan zijn aanbeveling uit 2016 in te trekken om aspirine te nemen voor de preventie van dikkedarmkanker, een richtlijn die toen baanbrekend was. Het panel zei dat actuelere gegevens vragen hebben opgeroepen over de vermeende voordelen en dat er meer onderzoek nodig is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kwart miljoen zestigplussers niet bewust van hartfalen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore