Ga naar de inhoud
Overleg

Taliban en Europese Unie morgen om tafel in Qatar

Vanuit Kabul worden veel mensen overgevlogen naar Qatar om daarvandaan naar Europa te worden gebracht. Beeld © AFP

Leiders van de taliban, sinds vorige maand aan de macht in Afghanistan, overleggen morgen in Qatar met vertegenwoordigers van de Europese Unie. Dat meldt de Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Afghanistan staat sinds de aftocht van Amerikaanse en andere westerse troepen en de machtsgreep door de taliban afgelopen zomer op de rand van de afgrond.

Van de ondergang redden

Het nieuwe bewind zoekt naar een uitweg uit zijn isolement om de economie van de ondergang te redden. Veel ontwikkelingshulp is stopgezet, voedsel wordt steeds duurder en de werkloosheid neemt toe.

"We willen positieve betrekkingen met de hele wereld", zei minister Amir Khan Muttaqi. "We geloven in evenwichtige internationale betrekkingen. We denken dat zo'n uitgebalanceerde band Afghanistan kan redden van instabiliteit."

Eerder hadden de taliban al ontmoetingen met Amerikaanse, Duitse en Britse vertegenwoordigers.

Nog
Lees ook:
Nog ruim 2100 mensen komen in aanmerking voor evacuatie vanuit Afghanistan naar Nederland

Vlucht met 43 Nederlanders uit Afghanistan naar Qatar

Vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul is een vlucht met aan boord 43 Nederlanders aangekomen in Doha, de hoofdstad van Qatar. Zij kunnen vervolgens naar Nederland gaan.

Het is de vijfde vlucht vanuit Kabul naar Doha met mensen aan boord die Nederland als eindbestemming hebben. Met de vorige vluchten zijn in totaal 72 mensen opgehaald. De vluchten worden mede mogelijk gemaakt door de Qatarese overheid.