Ritueel werd Sanda (20) fataal

Sporen gewist: 18 studenten gruwelijke ontgroening België toch voor rechter

12 oktober 2021 07:49 Aangepast: 13 oktober 2021 09:52
Sanda Dia en zijn vriendin Marie.

Vandaag gaat de rechtszaak tegen achttien leden van de elitaire Vlaamse studentenclub Reuzegom inhoudelijk van start. Zij dachten hun sporen te wissen, maar moeten zich nu toch echt verantwoorden voor de fatale ontgroening van de 20-jarige student Sanda Dia, eind 2018. Vier vragen en antwoorden.

1. Wie was Sanda?

Sanda Dia was een 20-jarige student ingenieurswetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Als zoon van de Belgische Annemie De Vel en Ousmane Dia uit Mauritanië, een land aan de westkust van Afrika, werd hij op 9 april 1998 geboren in Edegem, een plaats in de Belgische provincie Antwerpen.

Als derdejaars student besluit Sanda toe te treden tot Reuzegom, een roemruchte Leuvense studentenvereniging voor mannen, opgericht in 1946. Reuzegom staat bekend als een club voor de Vlaamse 'elite', stuk voor stuk zoons van ouders van welvarende komaf, zoals advocaten, rechters en zakenmensen.

Sanda is geen doorsnee Reuzegom-kandidaat. Zijn vaders is arbeider en heeft een migratie-achtergrond. Ook is het gebruikelijk dat eerstejaars studenten toetreden tot de vereniging. Maar Sanda is ambitieus en hoopt via Reuzegom vrienden voor het leven te maken. Vrienden die later in zijn carrière van pas komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belgische student overleden na ontgroening studentenvereniging

2. Wat is er toen gebeurd?

Het is begin december 2018 als Sanda samen met twee andere kandidaat-leden van Reuzegom een tweedaags ontgroeningsritueel ondergaat. De eerste dag van deze zogenoemde 'doop' van de drie 'schachten' gaat gepaard met drank, heel veel drank. Want het is de bedoeling dat de drie van de wereld raken, vertelt een van de drie later aan de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Zo drinkt Sanda op commando in hoog tempo bier, gin en wodka. Hij moet overgeven en zakt in elkaar, waarop er door de Reuzegom-leden over hem heen wordt geplast. Ook wordt een schaar in zijn haar gezet. Zwaar beschonken wordt Sanda uiteindelijk in bed gelegd in zijn studentenkamer. Water drinken kan hij daar 's nachts niet: alle kranen in het huis zijn afgesloten, zodat de kater zwaarder is. Ook besmeuren ze zijn kamer met chocolade en ketchup.

Bekijk ook: Student Sanda stierf bij ontgroening: 'We willen gerechtigheid'

Vrienden spraken in september vorig jaar met Vlaamse media.

Op dag twee gaat het pas echt mis. De drie moeten ieder een gat graven bij een chalet in het bos in Vorselaar. Daar moeten ze 'schachtenpap' drinken, een zeer zout mengsel van visolie waarin met een blender levende muizen zijn toegevoegd. Ook moeten ze een goudvis inslikken en weer levend uitbraken, en wordt Sanda opgedragen om de kop van een levende paling af te bijten. Het is buiten zo'n 6 graden Celsius en er worden emmers ijskoud water over hen heen gegooid in de gaten, die ook dienen als wc voor de rest.

Sanda raakt onderkoeld en wordt pas na uren uit de put getrokken. Eenmaal in het ziekenhuis blijkt zijn lichaamstemperatuur afgezakt tot 27 graden. De jongeman belandt in een coma en sterft enkele dagen later aan meervoudig orgaanfalen. De twee andere schachten worden ook opgenomen, maar overleven het ritueel wel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

18 studenten vervolgd voor mensonterende dood Sanda Dia (20) door ontgroening

3. Wie zijn de verdachten?

Alle achttien aanwezige Reuzegom-leden moeten zich verantwoorden voor de strafrechter en riskeren maximaal tien jaar celstraf. Zij worden verdacht van het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, onopzettelijke doding, onterende behandeling en schuldig verzuim. Ook zouden ze Sanda meermaals uitgescholden hebben voor 'neger', al is er volgens het Belgische OM geen sprake van een racistisch motief.

Achteraf blijkt dat de voorzitter van Reuzegom, een van de verdachten, opdracht heeft gegeven om alle beelden en berichten van die bewuste nacht te wissen. Ook worden - terwijl Sanda nog in het ziekenhuis ligt - de putten gedicht, schoonmakers ingehuurd om zijn studentenkamer op te ruimen en de waterkranen weer gemaakt. Ondertussen verwijderen de Reuzegommers hun accounts op sociale media en stappen ze allemaal uit de WhatsApp-groep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vlaamse studentenvereniging heft zichzelf op na dode student door ontgroening

Alles wat volgt is stilte, excuses aan de nabestaanden komen er nooit. De groep verschuilt zich achter advocaten, valt uit elkaar en al snel wordt ook de studentenclub Reuzegom helemaal opgedoekt. In 2019 krijgen betrokken leden van de universiteit eerst nog een taakstraf en moeten ze een paper schrijven. De kritiek op die lichte straf is enorm, waarop de KU Leuven alsnog overgaat tot schorsingen.

Ondertussen leidt Sanda's dood tot veel verontwaardiging en een verhit debat over ontgroeningen en klassenjustitie. Daarbij wordt veel gewezen op de houding van de studenten, die er alles aan hebben gedaan om sporen te wissen en totaal geen verantwoordelijkheid nemen voor Sanda's dood.

4. Wat gebeurt er vandaag?

Bijna drie jaar na Sanda's dood is het proces na veel vertragingen dan eindelijk begonnen. Na de inleidende zitting eind september komen vanmiddag om 14.00 uur deskundigen aan woord in de rechtbank van Hasselt. Denk aan de betrokken forensisch arts ('wetsdokter'), toxicoloog en andere medische experts. Hierbij zal de verdediging van de verdachten de medische rapporten in twijfel willen trekken.

De pleidooien van advocaten volgen vanaf 22 april volgend jaar. Gezien de vele verdachten wordt dan vervolgens naar verwachting binnen enkele maanden uitspraak gedaan.

Met medewerking van VTM-misdaadjournalist Faroek Özgünes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore