Onderzoek begonnen

Verlamde man aan haren uit auto gesleurd, politie VS onder vuur

11 oktober 2021 19:28 Aangepast: 11 oktober 2021 21:13
Het moment waarop de agent de verlamde man aan zijn haren achter het stuur vandaan trekt. Beeld © Dayton Police Department

De politie van het Amerikaanse Dayton, in de staat Ohio, is een onderzoek begonnen naar een incident waarbij een zwarte man aan zijn haren achter het stuur van zijn auto werd getrokken door een agent. De man riep daarbij herhaaldelijk naar de agent dat hij verlamd is.

Dat blijkt te kloppen, afgaand op de beelden van de bodycam van de agent (video: zie onder). De beelden zijn vrijdag vrijgegeven nadat ophef was ontstaan over het incident, dat 30 september gebeurde.

Drugsverkoop

De bestuurder, de 39-jarige Clifford Owensby, werd aangehouden nadat hij was weggereden bij een huis dat vermoedelijk fungeerde als illegaal verkooppunt van drugs.

In het gesprek dat hij vanachter het stuur met de agenten voert, weigert hij herhaaldelijk de auto te verlaten, ook als de agenten aanbieden hem daarbij te helpen. Owensby vraagt de agenten of ze hun chef erbij willen halen. "Ik ga u eerst uit de auto trekken en dan bel ik mijn baas", zegt één van hen.

"U kunt meewerken en uit de auto komen, of ik sleur u uit de auto", zegt de agent daarop. "Dat zijn de twee opties die u hebt."

'Erg verontrustend'

Mensenrechtenorganisaties reageren onthutst op het voorval. "Een man aan zijn haren uit de auto trekken, een verlamde man nog wel, is volstrekt onacceptabel en onmenselijk", zegt een vertegenwoordiger van de burgerrechtenbeweging National Association for the Advancement of Colored People in de krant Washington Post. De burgemeester van Dayton, Nan Whaley, noemt het incident 'erg verontrustend'. 

Owensby is niet in staat van beschuldiging gesteld. Wel werd in zijn auto een zak met 22.450 dollar aan contant geld gevonden (omgerekend ruim 19.000 euro).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agenten en artsen VS aangeklaagd vanwege dood zwarte man

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore