Geen garantie op goede afloop

Nog ruim 2100 mensen komen in aanmerking voor evacuatie vanuit Afghanistan naar Nederland

11 oktober 2021 13:23 Aangepast: 11 oktober 2021 18:27
Beeld © ANP

Het demissionaire kabinet verwacht dat er nog zo'n 2100 mensen in Afghanistan in aanmerking komen voor evacuatie naar Nederland. Dat schrijft het kabinet in een Kamerbrief. Dat aantal is veel lager dan de tienduizenden mensen waar eerder over werd gespeculeerd. Hoe die terugkeer in zijn werk gaat, is nog onduidelijk.

Het gaat om 300 Nederlanders, tientallen tolken en om mensen die onder meer voor hulporganisaties en Defensie hebben gewerkt. 

Het kabinet schrijft dat 'het alle mogelijke opties onderzoekt om de veilige uitreis van deze mensen onder de huidige complexe omstandigheden mogelijk te maken.'

Geen garanties

Nederland staat hiervoor in nauw contact met landen in de regio. Ook wordt nauw samengewerkt met Europese en andere landen. "We hebben geen garantie dat dit goed gaat aflopen", zegt minister Knapen (Buitenlandse Zaken). Knapen durft ook geen verwachtingen uit te spreken wanneer deze mensen terug in Nederland zijn.  

Tot nu toe zijn 2500 mensen met als bestemming Nederland uit Afghanistan gehaald. 

Slecht nieuws

Een groot deel van de tienduizenden Afghanen die hun hulpkreten naar de speciaal daarvoor bedoelde mailbox van het ministerie van buitenlandse zaken stuurden, zullen hoogstwaarschijnlijk niet worden geëvacueerd. 

In totaal kwamen er 20.000 berichten van unieke mailadressen binnen. 

Gegoocheld met cijfers

Er is de afgelopen weken druk gegoocheld met cijfers over hoeveel Afghanen er nog in aanmerking komen voor evacuatie naar Nederland. 

In een interview met het AD zei VVD-bewindspersoon Ankie Broekers-Knol dat er mogelijk 100.000 Afghanen naar Nederland willen komen en dat te veel migratie uit het land een 'braindrain' kan veroorzaken. Ze ging voor die uitspraken door het stof. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dringen voor een paspoort: Afghanen hopen op uitweg

Tweede Kamer

Minister Knapen wil niet reageren op de uitspraken van zijn collega. Woensdag is er een debat in de Tweede Kamer over dit onderwerp. 

Kamerlid Derk Boswijk (CDA) spreekt nu van een 'heldere' brief. "Fijn dat het demissionair kabinet onze zorgen serieus neemt", twittert hij. Boswijk wijst ook op 'de instabiele situatie in Afghanistan waar we nu afhankelijk van zijn.'

Voor VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden blijft het 'uitgangspunt' opvang in de regio 'en niet in Nederland'. "Maar dat neemt niet weg dat we er moeten zijn voor Afghanen die direct gevaar lopen door hun werk voor Nederland. Welke Afghanen dat wel en niet zijn is in deze brief van het kabinet nu goed afgebakend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Felle kritiek op interview Broekers-Knol: bizar, misleidend, harteloos en pijnlijk

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore