Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Filipijnse president Duterte feliciteert Nobelprijswinnaar Ressa

President Duterte van de Filipijnen. Beeld © EPA

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft Maria Ressa gefeliciteerd met het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede. En dat is opmerkelijk.

De Filipijnse journalist won vrijdag de prijs. De felicitatie, die een woordvoerder van de president naar buiten bracht, is opvallend aangezien Ressa vaak openlijk kritiek levert op Duterte en kritisch verslag deed van de oorlog tegen drugs in het land.

Veroordeeld voor cybermisbruik

Duterte noemde Ressa en haar nieuwswebsite Rappler in het verleden nepnieuws. Ressa werd in 2020 veroordeeld voor cybermisbruik.

Volgens mensenrechtenorganisaties is ze veroordeeld vanwege haar kritiek op Duterte en zijn gewelddadige beleid. Ze is op borgtocht vrij in afwachting van het hoger beroep. De journalist hoopt dat ze toestemming krijgt om haar prijs in Noorwegen in ontvangst te nemen.

"We feliciteren Maria Ressa met het feit dat ze de eerste inwoner van de Filipijnen is die de Nobelprijs voor de Vrede wint", zei de woordvoerder van Duterte. "Maar het is natuurlijk ook waar dat er personen zijn die vinden dat Maria Ressa haar naam nog moet zuiveren voor onze rechtbanken", vervolgde de zegsman, die de journaliste een "veroordeelde crimineel" noemde.

Nobelprijs
Lees ook:
Nobelprijs voor de Vrede voor twee journalisten

Ressa is de eerste inwoner van de Filipijnen die de Nobelprijs voor de Vrede ontvangt.

Ze ontvangt de prijs dit jaar samen met Dmitri Moeratov, hoofdredacteur van de Russische krant Novaja Gazeta. Moeratov en zijn krant zijn, net als Ressa en Rappler, kritisch op het regime in hun land. Het Nobelprijscomité prees de twee journalisten voor hun 'moedige strijd voor de vrijheid van meningsuiting'.

Dat de kritische journaliste nu zo'n prestigieuze onderscheiding krijgt, wordt volgens de woordvoerder van de president niet gezien als een tik op de vingers voor de Filipijnse regering. "Daar is geen sprake van omdat iedereen weet dat op de Filipijnen nog nooit iemand met censuur te maken heeft gekregen."

Journalisten

Voorzitter Berit Reiss-Andersen van het Noorse Nobelcomité noemde de winnaars vertegenwoordigers van alle journalisten die zich inzetten voor dergelijke idealen 'in een wereld waarin democratie en de vrijheid van de pers steeds meer onder druk staan'.

Het was de eerste keer sinds 1935 dat de prijs is toegekend aan leden van de pers.