Ga naar de inhoud
Nationale wetten

Massale demonstraties in Polen: 'Wij zijn Europa, we blijven'

In verschillende Poolse steden werd eerder deze maand gedemonstreerd vóór de Europese Unie. Beeld © ANP

In verschillende Poolse steden is gisteren massaal gedemonstreerd. Inwoners zijn bang dat het land de Europese Unie zou kunnen verlaten, nadat de hoogste rechter in het land vorige week besloot dat nationale wetten boven Europese wetten staan.

Het hoogste gerechtshof van Polen oordeelde afgelopen week dat dat EU-wetten minder belangrijk zijn dan Poolse wetten. Daarmee kan Polen Europese regels in principe negeren.

Tienduizenden demonstranten

Het leidde dit weekend overal in het land tot protesten. Oppositieleider Donald Tusk, een voormalig Pools premier, had daartoe opgeroepen. In de hoofdstad Warschau en tal van andere plaatsen gingen in totaal tienduizenden mensen de straat op. Ze zwaaiden met Poolse en Europese vlaggen en riepen: 'Wij zijn Europa' en 'we blijven'.

Nederlaag
Lees ook:
Nederlaag voor Brussel: Polen stelt eigen wetten boven die van de EU

'Dit is ons Europa'

Aan de demonstraties deden oppositiepolitici, activisten en kunstenaars mee. Tijdens de demonstratie in de Poolse hoofdstad Warschau sprak Wanda Traczyk-Stawska, een 94-jarige oorlogsveteraan die tijdens de Opstand van Warschau in 1944 tegen de Duitsers vocht. "Dit is ons Europa en niemand zal ons eruit halen", vertelde zij volgens persbureau Reuters.

Op staatstelevisie werd verslag gedaan van de demonstraties, maar volgens verslaggevers ging het om 'een protest tegen de Poolse grondwet'.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet deelt zorgen Europese Commissie over Polen

Oppositieleider Tusk, die ook Europees president was, beschuldigt de regeringspartij ervan het land uit de EU te willen leiden. "De plaats van Polen is in Europa", zei Tusk tegen de demonstranten in Warschau. "We zullen winnen omdat we met meer zijn."

'Polexit'

Hij waarschuwde voor de gevolgen van een zogenoemde 'Polexit' van het Oost-Europese land en riep de betogers op een 'Europees Polen' te verdedigen.

Met de uitspraak van het gerechtshof is Polen een stap dichter bij de uitgang van de Europese Unie, legde Europees Parlementariër Jeroen Lenaers (CDA) vorige week aan RTL Nieuws uit. "Polen drijft steeds verder af van de koers van de Europese Unie. Genoeg is genoeg, de Poolse regering heeft haar geloofwaardigheid verloren met deze uitspraak."

De Poolse regering ligt al langer op ramkoers met Brussel, onder meer vanwege aanvallen op lhbti'ers, journalisten en rechters.

Polen
Lees ook:
Polen wil eind aan bemoeienis EU: 'Fundamenteel keerpunt'