Met gezinnen en coach

Britten bieden Afghaanse voetbalmeisjes asiel aan

10 oktober 2021 22:02
Archieffoto van Afghaanse voetbalmeisjes en hun gezinnen die aankomen in Pakistan. Beeld © AP

Het Verenigd Koninkrijk heeft het voetbalteam met veelbelovende Afghaanse meisjes asiel aangeboden. Uit angst voor de taliban verliet het beloftenteam afgelopen maand de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Het gaat om een groep van 35 voetbalsters in de leeftijd van 13 tot 19 jaar en hun gezinnen.

Het aanbod van de Britten komt net op tijd: morgen verloopt namelijk het visum van het belofteteam waarmee ze in Pakistan konden verblijven. De meisjes moesten terugkeren naar Afghanistan als een ander land hen niet wilde opvangen.

Verboden te sporten

Het is sinds de machtsovername van de taliban verboden voor vrouwen in Afghanistan om te sporten. Het nationale vrouwenvoetbalteam van Afghanistan vluchtte daarom eerder al naar Australië en de vrouwelijke junioren zijn opgevangen in Portugal. Alleen voor het belofteteam was nog geen oplossing gevonden. Tot vandaag. 

Bekijk ook: vrouwen in Afghanistan: 'Ik sterf liever door mensensmokkelaars dan door de taliban'

Een Afghaanse vrouw die voor de Amerikanen werkte, doet anoniem haar verhaal. Ze zou geëvacueerd worden, maar dat mislukte en ze bleef achter in het land. Nu wordt haar moeder bedreigd door talibanstrijders.

De Britse autoriteiten zijn nog druk bezig om het papierwerk rond te krijgen, schrijft de BBC. "We kijken ernaar uit om het Afghan Women's Development Team binnenkort te verwelkomen", zei een woordvoerder van de Britse regering.

Levensreddend besluit

De voetbalmeisjes zijn al enige tijd onderweg. Tot nu toe was er geen enkel ander land dat de Afghaanse talenten wilde opvangen. "Dit is fantastisch nieuws. We bedanken premier Boris Johnsen en minister Priti Patel van Binnenlandse Zaken voor dit belangrijke besluit", reageerde Siu-Anne Marie Gill, directeur van de Britse filantropische organisatie Rokit Foundation.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouwen na machtsgreep taliban niet meer welkom op universiteit

Ze spreekt over een levensreddend besluit: "70 procent van de voetbalmeisjes had in Afghanistan al doodsbedreigingen ontvangen."

Engelse clubs willen helpen

De Rokit Foundation speelt een belangrijke rol bij het regelen en financieren van de vlucht van de voetbalsters. Het belofteteam zou eind augustus met hulp van de organisatie met hun families en de coaches naar Qatar vluchten, maar die reis werd afgebroken vanwege een aanslag op het vliegveld van Kabul. Later werden ze per bus naar Pakistan gebracht.

Meerdere Engelse voetbalclubs, waaronder Leeds United en Chelsea, hebben laten weten de meisjes te willen helpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouwelijke ambtenaren Kabul 'moeten thuisblijven, tenzij werk niet door man kan worden gedaan'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore